1. >Magazin
  2. >Testünk vitaminraktárainak feltöltése zöldségekkel

Testünk vitaminraktárainak feltöltése zöldségekkel

Testünk megfelelő működéséhez és a jó közérzethez figyelnünk kell a megfelelő táplálkozásra. Az influenza és a különböző fertőző betegségek elleni védekezésben is igen nagy szerepe van a változatos étrendnek, ezen belül pedig számos más tápanyag mellett a vitaminok fogyasztásának, hiszen ezek által is támogathatjuk immunrendszerünket. A következő cikkben összegyűjtöttünk néhány természetes vitaminbombát, amelyet érdemes beépíteni a mindennapi étkezésbe.

1. Sütőtök

A sokak által kedvelt csodás narancssárga zöldség a benne található karotinféléknek köszönheti szép, élénk színét. A béta karotin az A-vitamin elővitaminja. Az A-vitamin egyébként szükséges a zavartalan növekedéshez, a csontfejlődéshez, de támogatja az immunrendszer működését és a bőr épségének fenntartását is. A sütőtök nem csak a szemet gyönyörködteti, de finom és rendkívül sok módon elkészíthető, például egy ízletes krémleves formájában:

Krémes sült sütőtök leves canellini babbal

2. Zöld levelesek

A leveles zöldségek, mint a spenót, sóska, kelkáposzta mind-mind gazdagok C- és K-vitaminban, folsavban, de található bennük értékes kálium, magnézium, kalcium, illetve vas is.  

3. Cékla

A bíborszínű zöldség folsavban, és B1-, valamint B2-vitaminban egyaránt bővelkedik. Csodás színét antioxidáns hatású vegyületek, az ún. antociánok adják. A téli hónapokban kétségkívül az egyik legjobb vitaminforrás, ráadásul számtalan módon elkészíthetjük. Megsütve például isteni fogás lehet:

Téli meleg saláta

4. Lencse

A lencsében B1-, B2-vitamin, pantoténsav és folsav található, emellett értékes forrása az olyan ásványi anyagoknak, mint a foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán, réz és a vas. Ezen felül élelmi rosttartalmával is büszkélkedhet.

5. Sárgarépa

Ha a téli egészséges táplálkozásról van szó, akkor a sárgarépa egy csodafegyver. Az általános vélekedéssel szemben valójában nem tartalmaz A-vitamint, „csak” ennek elővitaminját, béta-karotint. Számtalan formában fogyaszthatjuk, itt egy remek recept is:

Sütőtökös répatál, kéksajtos öntettel