Testünk megfelelő működéséhez és a jó közérzethez figyelnünk kell a megfelelő táplálkozásra. Az influenza és a különböző fertőző betegségek elleni védekezésben is igen nagy szerepe van a változatos étrendnek, ezen belül pedig számos más tápanyag mellett a vitaminok fogyasztásának, hiszen ezek által is támogathatjuk immunrendszerünket. A következő cikkben összegyűjtöttünk néhány természetes vitaminbombát, amelyet érdemes beépíteni a mindennapi étkezésbe.
A sokak által kedvelt csodás narancssárga zöldség a benne található karotinféléknek köszönheti szép, élénk színét. A béta karotin az A-vitamin elővitaminja. Az A-vitamin egyébként szükséges a zavartalan növekedéshez, a csontfejlődéshez, de támogatja az immunrendszer működését és a bőr épségének fenntartását is. A sütőtök nem csak a szemet gyönyörködteti, de finom és rendkívül sok módon elkészíthető, például egy ízletes krémleves formájában:
Sütőtökkrémleves cannellini fehérbabbal
A leveles zöldségek, mint a spenót, sóska, kelkáposzta mind-mind gazdagok C- és K-vitaminban, folsavban, de található bennük értékes kálium, magnézium, kalcium, illetve vas is.
A bíborszínű zöldség folsavban, és B1-, valamint B2-vitaminban egyaránt bővelkedik. Csodás színét antioxidáns hatású vegyületek, az ún. antociánok adják. A téli hónapokban kétségkívül az egyik legjobb vitaminforrás, ráadásul számtalan módon elkészíthetjük. Megsütve például isteni fogás lehet:
Sült gyökérzöldséges és csicseriborsós meleg saláta
A lencsében B1-, B2-vitamin, pantoténsav és folsav található, emellett értékes forrása az olyan ásványi anyagoknak, mint a foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán, réz és a vas. Ezen felül élelmi rosttartalmával is büszkélkedhet.
Ha a téli egészséges táplálkozásról van szó, akkor a sárgarépa egy csodafegyver. Az általános vélekedéssel szemben valójában nem tartalmaz A-vitamint, „csak” ennek elővitaminját, béta-karotint. Számtalan formában fogyaszthatjuk, itt egy remek recept is:
Sütőtökös répatál, kéksajtos öntettel