1. >Magazin
  2. >Tűzrakási tippek a grillezős kirándulásokhoz

Tűzrakási tippek a grillezős kirándulásokhoz

Ha te is szívesen grilleznél a természet lágy ölén, de nem vagy tapasztalt tűzrakó, érdemes odafigyelned pár dologra annak érdekében, hogy ételeid is a legjobb formában kerüljenek a tányérra, illetve környezeted se szenvedjen kárt. Tippjeinkkel most abban segítünk, hogy a grillezés tökéletes élmény legyen számodra!

Tűzrakás pontról-pontra – akár kezdőknek is

A tűzrakás varázslatos mesterség – nem véletlen övezte a tüzet olyan nagy tisztelet a régi kultúrákban – de ne gondold, hogy tábortüzet gyújtani csak az tud, aki már kovakővel a kezében született!

Íme 5 lépés, amelynek betartásával rövid idő alatt Te is a tűzrakás nagymesterévé válhatsz: 

  1. Gyűjts a tűzgyújtáshoz szükséges rőzsét és aprófát, majd nagyobb hasábokat is! Mindenképpen csak elhullott fadarabokat gyűjts össze – a friss ágak lemetszésével nemcsak a növényzetben okozol kárt, de a nyersfa tüzelőereje sokkal kisebb is, mint a szárazfáé. 
  2. Az aprófából építs egy kisebb halmot, és ügyelj rá, hogy ez elég laza legyen a szellőzéshez. 
  3. A kis fagúlán mindig hagyj egy kis rést – ezen nemcsak szellőzni tud majd a fa, de a gyújtósnak szánt papírt, kisebb gallyakat vagy leveleket is bele tudod majd tenni.
  4. Gyújtsd meg a halmocskát gyufával vagy öngyújtóval!
  5. Ahogy a tüzed nő, úgy adj hozzá nagyobb ágakat, de továbbra is vigyázz arra, hogy ne váljon túl tömötté a halom, mert akkor a megfelelő szellőzés híján hamar kialszik majd a tüzed. 

+ egy extra tipp:

A kirándulás közbeni grillezéshez érdemes már otthon köretekkel felkészülni – így időt takarítasz meg, a frissen készült grill ételeket pedig változatos köretekkel tarkíthatod. A Bonduelle grill rovatában rengeteg olyan köret és saláta receptet találsz, amelyek pompásan feldobják majd a természet lágy ölén frissen elkészített kolbászokat és húsokat!