1. >Magazin
  2. >Travel World Food Magyarország

Travel World Food Magyarország

Ha magyar konyhától beszélünk, nem maradhat ki a felsorolásból a gulyás. A világhírű magyar recept egy húsalapú étel paprikával, fűszerpaprikával, vörösborral és burgonyával készítve. A gulyást tálalhatjuk levesként vagy pörköltként, előbbit a hagyományos csipetkével. Magyarországnak azonban sok más kulináris kincse is van: kössük fel az előkét és olvassunk tovább!

Zöldségekben gazdag receptek

Ha létezik olyan alapanyag, amely mindenhol megtalálható a magyar konyhában, az a zöldség! Hagyma, káposzta, paradicsom, burgonya és persze a paprika mind a finom ételek része. Magyarországon a legelterjedtebb fűszer a fűszerpaprika. Ez lehet édes, de csípős is! A fűszerpaprika enyhén füstös változatban is létezik, amely intenzívebb ízt ad a hagyományos recepteknek. A paprika megtalálható továbbá az ízletes körözött alapanyagai között. A változatosság kedvéért ehetjük tócsnival, azaz lapcsánkával: kevésbé ismert tény, hogy a magyarok kedvencének körülbelül harmincféle neve van! Ennek az ételnek sokféle verziója létezik, melyet tejföllel, paradicsomszósszal vagy ízlés szerint bármilyen mártogatóssal fogyaszthatunk. Ez a zöldborsóval készült változat szinte szempillantás alatt elkészül!

Fasírt minden mennyiségben!

A közép-európai konyhákban igen elterjedt húsgombóc (fasírt) általában sertés- vagy marhahúsból, tojással, vízben áztatott kenyérrel és fűszerekkel, köztük fűszerpaprikával készül. Serpenyőben aranybarnára sütve ezek a finom húsgombócok remek feltétek lehetnek főzelékhez vagy tésztákhoz. A vegetáriánus változathoz a vörösbab például tökéletes alap, ahogy azt ezek a vörösbabos-gombás gombócok is mutatják.

A laktató töltött káposzta

Európa-szerte léteznek olyan ételek, amelyek több országban is megtalálhatók, ezek közé tartozik a töltött káposzta. Minden kelet-európai országnak megvan a maga változata. A töltött káposzta receptje 1695-ig nyúlik vissza, és népszerűsége azóta is töretlen! Könnyedén újramelegíthető étel és ideális nagylétszámú vacsorákhoz, ezért gyakran karácsonykor készítik el. A leggyakoribb töltelék a darált sertéshús, rizs, savanyú káposzta és tojás keveréke. Magyarországon többnyire tejföllel fogyasztják. A gyorsabb elkészítés érdekében érdemes kipróbálni ezt a lasagna stílusban készült rakott káposztát!

És mi jut az édesszájúaknak?

A magyar konyha bővelkedik desszert receptekben is. Ehetünk például sajttortát, de választhatunk helyette egyéb szilvás, cseresznyés, almás vagy diós süteményeket is. A legjobb és legegyszerűbb magyar desszert? Természetesen a Gundel palacsinta, melyet rummal és narancshéjjal ízesítenek. A kínálatban olyan csokitortákat is találunk, mint a dobos torta, amely egy magyar különlegesség, és legalább egyszer az életben meg kell kóstolni! Jó étvágyat kívánunk!

Fedezze fel más országok specialitásait!