1. >Magazin
  2. >Travel world food Belgium

Üdvözlet Belgiumból, a nyalánkságok földjéről! Brüsszeltől Gentig, Bruges-ön és Antwerpen-en keresztül az ország északi és déli kulináris különlegességei mindenkit elvarázsolnak. Fedezzük fel a legjobb belga recepteket!

Éljen a sültkrumpli

Ha belga gasztronómiáról beszélünk, rögtön a sültkrumpli jut az eszünkbe. Ezek a forró olajban vagy marhazsírban sült burgonya rudak meghódították az egész világot!

Belgiumban sokféleképpen fogyasztják. Vastagra vágva és majonézzel kísérve, egy jó sörrel leöblítve, street food-ként vagy snack gyanánt. Bizonyos ételek kísérőjeként is fogyasztható. Vegyük például a finom kagyló-sültkrumpli párosítást, de egy jó darab sonkával vagy mártásos ételhez is kérhetjük köretként. A legnépszerűbb belga receptek között említendő a flamand karbonád (Flemish carbonade), amely egy sörben párolt marhahúsból készült és mézeskaláccsal ízesített étel, valamint a Liège-i nyúlszószos húsgombóc, amely a neve ellenére nem tartalmaz nyulat. Ez az egyszerű recept tulajdonképpen a marhahúsgombóc receptje (tojással, zsemlemorzsával, apróra vágott petrezselyemmel és hagymával) Liège szirupban párolva, amely egy borostyánszínű, az alma és a körte redukciójából készített szirup. Az édes-sós kombináció remekül illik az aranyszínű sültkrumplihoz, de akár párolt kelbimbóval, tavasszal pedig párolt spárgával vagy cikória gratinnal is jól párosítható (ez utóbbi Belgiumban az endívia elnevezést kapta). A sültkrumpli és a zöldségek házasításához próbáljuk ki a zöldbabból készült változatot. Parmezános zsemlemorzsával bevonva, sütőben sütve, ez a finom zöldbab kiváló snack, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt tetszeni fog.

 

Pitét mindenkinek

A quiche, legyen szó póréhagymás-baconös vagy lazacos változatról, melegen és hidegen is népszerű ebéd. Ez a sós torta az egyik olyan alaprecept, amelyet minden belga családban használnak. Egyszerű és ízletes, emellett olyan könnyen elkészíthető, mint amilyen praktikus. A Bonduelle kedvenc változata: a spenótos-gombás verzió, amihez sütőforma sem szükséges, hiszen a tésztát közvetlenül a töltelékre hajtjuk, hogy ropogós széleket kapjunk. Kiváló tipp, amely leegyszerűsíti az életet a konyhában!

Minden étkezés gofrival ér véget

A belga konyha dobogós helyen szerepel, ha desszertről van szó. A legtipikusabb belga desszertek között megtalálhatjuk a mézeskalácsot (főleg karácsonyra készítik), a csokoládés és egyéb sütiket, mint például a speculoos-t, és persze ott a híres gofri, amit uzsonnaidőben is fogyaszthatunk vagy bármikor, ha váratlanul beüt az éhség. Kétféle gofri létezik: a lapos és téglalap alakú brüsszeli gofri, amely palacsintatésztára emlékeztető tésztából, és a Liège gofri, amely kelt tésztából készül. Ez a különlegesség apró szemcséjű cukor gyöngyöt tartalmaz, amely a sütés során megolvadva különösen finom karamellizált ízt ad ennek a gofrinak. Langyosan, porcukorral megszórva, és olykor tejszínhabbal kínálják. Bár nincs hiány a belga gofri receptekből, íme, egy új variáció kifejezetten a répatorta szerelmeseinek. Gondoltunk már rá, hogy reszelt sárgarépát és egy kis fahéjat csempésszünk a gofri tésztába? Fogyasszuk akár önmagában vagy lágytojással villásreggelire, ez a répás gofri biztosan ízleni fog!