1. >Magazin
  2. >Táplálkozási tippek kezdő futóknak

Táplálkozási tippek kezdő futóknak

Az újévi fogadalmak vagy a mérlegen mutatkozó nem kívánt számok hatására sokan választják a futást, az egyik legkönnyebben végezhető mozgásformát az egészségesebb életmód vagy a súlyvesztés érdekében. Azonban fontos kijelenteni, hogy korántsem egy könnyű sportról van szó.

Ahhoz, hogy hosszú távú eredményeket érjünk el, ez esetben is be kell tartanunk a fokozatosság és a rendszeresség elvét. A futás mellett érdemes az étrendünkre is odafigyelni, hiszen megfelelő táplálkozással a futásban is gyorsabban fogunk fejlődni. A sérülésmentes sportoláshoz pedig elengedhetetlen, hogy türelmesen, lépésről-lépésre emeljük a terhelést.

Tápanyagok

Sportolás mellett különösen fontos a rendszeres, tápanyagokban gazdag étkezés. A táplálék arányát tekintve a legnagyobb mennyiségben szénhidrátot, testsúlykilogrammonként naponta 3-5 grammot, fehérjéből 1,5-2 grammot, valamint 1 gramm zsírt vigyünk be a szervezetünkbe.

Folyadék

Sportolás közben a fokozott verejtékezés hatására testünk vizet és ásványi anyagokat veszít, éppen ezért, ha futni kezdünk, fokozottan figyelnünk kell a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztására. Futás előtt 1-2 órával igyunk meg kb. fél liter vizet, ha igényünk van rá, akkor kocogás közben is fogyaszthatunk kis mennyiséget, apró kortyonként, edzés után pedig igyekezzünk minél több folyadékkal biztosítani szervezetünk hidratáltságát.

Étkezés

Mindig együnk futás előtt, mert megfelelő mennyiségű energia nélkül a testünk nagyon hamar elfárad. Hogy hány órával együnk edzés előtt? Sajnos erre nincs szabály, hiszen minden ember szervezete más és más, így anyagcserénk sem egyforma. Célszerű saját magunknak kitapasztalni, hogy mikor szükséges ennünk ahhoz, hogy jó legyen a közérzetünk mozgás közben. Edzés előtt magas szénhidráttartalmú és alacsony fehérje- és zsírtartalmú ételeket érdemes fogyasztani, edzés után 1-2 órával pedig fehérjében gazdag ételeket javasolt választani a szervezetünk regenerálódása, izmaink épülése érdekében. Alapvetően napi 5 étkezés javasolt, ám azokon a napokon, amikor futunk, érdemes az edzések után beépíteni egy plusz étkezést, például egy finom joghurtos gyümölcsturmixot vagy egy fehérjében gazdag csicseriborsó palacsintát:

Csicseriborsó palacsinta friss bogyós gyümölcsökkel

A rendszeres futásnak számos egészégügyi előnye van, úgyhogy érdemes kitartanunk emellett a mozgásforma mellett. A vágyott alak elérésén túl a futás rendkívül hatékony stresszoldó, továbbá javítja a koncentrációs képességünket is. Úgyhogy ne adjuk fel! Haladjunk kis lépésekben, tűzzünk ki reális célokat, mind rövid, mind pedig hosszú távra!