1. >Magazin
  2. >Szavatossági és lejárati idő a csomagoláson

A lejárati idő a legtöbb élelmiszeren feltüntetésre kerül, de különbséget kell tennünk a két típusa között:

1. A lejárati idő mellett feltüntetett szavatossági idő. Konzerveken vagy száraz (liszt, cukor, hüvelyesek, tészta, rizs) árukon, valamint fagyasztott árukon jelenik meg: azaz az összes konzerválási folyamattal tartósított terméken. Általában a fedélen, a termék oldalán vagy a csomagolás alatt található.

2. A lejárati idő azt az időpontot jelzi, amelytől kezdve a termék fogyasztásra alkalmatlanná válik. Csak friss, romlandó termékekre vonatkozik. Hús, hal, joghurt, tejtermékek, készételek, hűtőpultban tárolt árú, csomagolt saláták - minden olyan vízzel teli és érzékeny termék, amely az egészségünkre potenciálisan veszélyes lehet, ha lebomlik a nemkívánatos baktériumok megjelenése miatt.

Mit tegyünk, ha lejárt a termék szavatossága?

 

Nincs kétség: a dátum szerint lejárt termékeket el kell távolítanunk a konyhából. A hűtőpultban tárolt termékek vagy csomagolt friss zöldség esetén soha ne lépjük túl a lejárati időt. Amint lejárt a szavatosságuk, fennáll az ételmérgezés veszélye.

A száraz termékek (rizs, tészta, lencse, stb.), valamint a konzerváruk - melyeknek mind a lejárati, mind a tartóssági ideje lejárt - nem jelentenek valódi veszélyt, de részlegesen vagy akár teljesen is elveszíthetik a minőségüket (íz, textúra, tápanyag).

A konzervek a lejárati idő után még 1 évig felhasználhatók, feltéve, hogy száraz környezetben tároljuk őket és nem sérültek. Ha a doboz felpuffadt vagy eldeformálódott, furcsa szaga van kinyitáskor vagy a termék szokatlannak tűnik, ne együk meg! Fagyasztott áruk esetén a termék szintén ehető marad mindaddig, amíg jó állapotú és nem szakad meg a hűtőlánc.

A lejárati idő figyelemmel kísérése jó módszer az élelmiszer-pazarlás elkerülésére: minden európai ember évente 173 kg * élelmiszert dob el!

*Forrás