1. >Magazin
  2. >Számoljunk le a kenyérmaradékokkal

Ötletek kenyérpazarlás ellen

Többé nem kell eldobnunk a száraz kenyeret! Az újrafelhasználáshoz született receptek olyan jók, hogy szinte arra késztetnek minket, hogy megvárjuk, míg megszárad a kenyér és elkészíthessük ezeket a finomságokat. Az alábbiakban bemutatunk 4 ötletet, mihez kezdjünk a száraz kenyérmaradékokkal.

Ötlet #1: fokhagymás kruton

Semmivel sem dobhatjuk fel jobban a leveseket vagy salátákat! Fogjuk egy szelet száraz kenyeret, és dörzsöljük be fokhagymával. Majd kockázzuk fel, locsoljuk meg olívaolajjal és néhány percig pirítsuk a sütőben. A kruton tökéletes kiegészítője a friss zöldsalátával és bacondarabokkal készült Cézár-salátának; de egy krémleves tetején is megállja a helyét, melyet akár Bonduelle zöldségekből is elkészíthetünk. Az élelmiszer-pazarlás, pontosabban a kenyérpazarlás elleni küzdelem nagyszerű a környezet számára és egyben rendkívül ízletes megoldás!

Ötlet #2: zsemlemorzsa

Egy másik konyhai alapanyag, a zsemlemorzsa könnyen elkészíthető otthon is. Mindössze egy hatékony konyhai készülékre lesz szükségünk, amely képes megbirkózni a nagyobb mennyiségű száraz kenyérrel, hogy a felhasználástól függően megfelelő finomságú port kapjunk: szórjuk meg vele a rakott zöldségeket, Provence-i stílusú paradicsomot vagy használjuk rántott hal és rántott szeletek elkészítéséhez...csak rajtunk múlik, mire használjuk fel. Egy másik nagyszerű ötlet: használhatjuk töltelékek vagy fasírtok elkészítéséhez is, mivel a zsemlemorzsa puhaságot ad nekik.

Ötlet #3: bruschetta

Utazzunk az Alpok túloldalára, ahol az olaszok finom különlegességekhez használják a száraz kenyeret. A bruschetta például száraz kenyérszeletből készül, melyet olívaolajjal kennek meg és némi fokhagymával dörzsölik be, majd zöldségekkel a tetején tálalják. Utóbbiak évszaktól függően változhatnak: használnak friss vagy párolt paradicsomot, grillezett padlizsánt, grillezett gombát vagy szeletelt avokádót is. De akár olyan finom összetevőkkel is kombinálhatjuk, mint a sonka, olajbogyó, szardella vagy parmezánforgács. Végső simításként néhány szál rukkolával vagy bébispenótottal tálaljuk ezt a mennyei finomságot.

Ötlet #4: francia pirítós

Franciaországban továbbra is a francia pirítós a leggyakoribb módszer a kenyérpazarlás elkerülésére. Ezt a szeretett, nagymamák által gyakran készített desszertet hagyományosan száraz kenyérszeletekből készítik, és tej, felvert tojás, valamint cukor keverékében áztatják, majd vajban sütik meg. Végül porcukorral, juharsziruppal, mézzel, pudinggal, lekvárral és friss gyümölcsökkel fogyasztják. Nem a legdivatosabb sütemény, de sokkal egészségesebb, mint az üzletekben kapható, iparilag előállított desszertek. Azok számára, akik inkább a sós ízeket kedvelik, megsüthető sajttal (ez esetben hagyjuk ki a cukrot) vagy „welsh rarebit” stílusban, sörrel és cheddar szósszal is elkészíthető. Zöldsalátával tálalva gyors és egyszerű étel. Ki gondolja még ezek után, hogy a kenyérpazarlás elleni küzdelem unalmas törekvés?

 

De mi helyzet a pékségekkel?

Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc összes szereplőjét érintő kérdés. Az élemiszeripar, a szupermarketek, az éttermek, az iskolai büfék, az őstermelők és a nagy márkák is próbálják csökkenteni a hulladékmennyiséget. Ami a kenyeret illeti, az ADEME tanulmánya kimutatta, hogy a kenyérrel kapcsolatos hulladékok a termelés 10%-át tették ki 2016-ban. Egyre több elkötelezett pék vesz részt mind egyéni, mind kollektív szinten a kenyérhulladék elleni küzdelemben, illetve törekedik az eladatlan áruk értéknövelésére: előző napi termékeket kedvezményes áron értékesít, adományokkal segíti az egyesületeket vagy ajándékkosarakat készít alacsonyabb áron. A fogyasztók számára a megtakarítás nem elhanyagolható szempont, és további előnye ezeknek a projekteknek, hogy felhívják az emberek figyelmét a hulladék újrahasznosításának ízletes aspektusára, amely ezáltal mégsem megy kárba.

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében tett lépések minden eddiginél nagyobb kihívást jelentenek társadalmunk számára!