1. >Magazin
  2. >Otthoni konzerválás

1795-ben Nicolas Appert felfedezte a hő általi konzerválást vagy sterilizálást, amely forradalmi lépésnek számított! A felfedezéséig az ősi technikákkal tartósítottuk az élelmiszert, például sózással, szárítással, füstöléssel, erjesztéssel vagy cukorban és zsírban tartósítással. Az egyszerű és hatékony konzerválási technikát azóta szakácsok generációja és nagy volumenre szakosodott cégek, például a Bonduelle is használja. Egészséges és biztonságos, amíg betartjuk a szabályokat. Ha kedvet kaptunk az otthoni konzerváláshoz, az alábbiakban elolvashatjuk, hogyan készítsünk saját zöldségkonzerveket.

Befőttesüvegek előkészítése

A szennyeződések vagy a nemkívánatos baktériumok elkerülése érdekében az üvegedények előkészítésekor szigorúan be kell tartanunk a higiéniai szabályokat, függetlenül attól, hogy csatos vagy csavarozott üvegedényeink vannak - tökéletes állapotban kell lenniük, nem lehetnek sérültek. Óvatosan mossuk ki mosószerrel és puha szivaccsal, alaposan öblítsük le meleg vízzel, majd hagyjuk őket megszáradni. Forraljuk fel a gumit vagy az üvegek tetejét. Mossunk kezet és alaposan takarítsuk le a konyhai pultot.

A hozzávalók

Bár a zöldségeskert bőséges termést hoz, ügyeljünk rá, hogy csak a jó minőségú és hibátlan, friss zöldségeket szedjük le és tegyük el. Ne használjunk fagyasztott zöldségeket se. Mossuk meg és szigorú higiéniai szabályok betartásával készítsük elő őket (hámozzuk meg, vágjuk fel). A legtöbb zöldséget jobb, ha előfőzzük 2 percig forrásban lévő vízben, majd lecsöpögtetjük. Ezután töltsük meg az üvegeket a tetejüktől 2 cm-ig a még mindig nagyon forró zöldségekkel, majd öntsünk rá folyadékot, ha a recept megköveteli.

Üvegek lezárása és sterilizálása

Végül folytassuk a sterilizálással, melynek folyamán az üvegeket 100° C fokra vagy annál magasabb hőmérsékletre hevítjük. Helyezzük fel a gumikat vagy a tetőket, és óvatosan zárjuk le az üvegeket, majd folytassuk a hőkezeléssel elektromos sterilizálóban, nagy edényben vagy kuktában, úgy, hogy az aljára konyharuhát helyezünk, hogy elkerüljük az üvegek összetörését. Forraljuk fel, és tartsuk be a receptben meghatározott időtartamot, amely garantálja az optimális tartósítást. Miután a víz lehűlt, vegyük ki az üvegeket. Hagyjuk kihűlni, és ne felejtsük felcímkézni őket! A Bonduelle gyárak ugyanezeket a lépéseket követik, csak nagyobb tételben!