1. >Magazin
  2. >Minden, amit az adalékanyagokról tudnunk kell

Minden, amit az adalékanyagokról tudnunk kell

Amikor az ételek eredetéről és összetevőiről van szó, semmi sem kerülheti el a figyelmünket! A címkék gyakran túlságosan tele vannak információkkal az élelmiszerek összetételére, valamint az olyan adalékanyagokra, mint a tartósítószerek, színezékek vagy sűrítőanyagokra vonatkozóan. Az íz, a megjelenés vagy az eltarthatóság javítása érdekében kis adagokban alkalmazott adalékanyagok használatát a törvény szabályozza: engedélyeztetni kell őket, és az egyes termékeken belüli felhasználásukat is ellenőrizni kell. Továbbá a csomagoláson is fel kell tüntetni a szerepüket (antioxidáns, tartósítószer, stb.). De melyik termékben van belőlük kevés vagy egyáltalán semennyi?

Adalékanyag-mentes konzervek

A kevés összetevőt tartalmazó címkével ellátott élelmiszerek közül a konzervek az olyan termékekhez tartoznak, amelyeknek nincs szükségük tartósítószerekre. Ennek oka, hogy a konzervgyártás folyamata szó szerint konzervál! Miután blansírozták a zöldségeket (forrásban lévő vízbe mártották), kevés sóval, némi vízzel, esetleg fűszerekkel és néha egy csipet cukorral légmentesen lezárt dobozba zárják. A szabályozásnak megfelelően tehát nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert.

Mi a helyzet a csomagolt salátákkal?

Egy másik termék, amely garantáltan adalékanyagok nélküli: a csomagolt saláta. A törvénynek megfelelően egy zacskó salátában csak saláta van, semmi más! Ennek az az oka, hogy a megmosott salátát módosított atmoszférában csomagolják - a légkörben természetesen jelenlévő gázok (nitrogén, oxigén, CO2) arányának megtartásával-, így hosszabb ideig eltartható lesz, mint a szabad levegőn.

A Bonduelle még tovább megy

A Bonduelle-nél a lehető legrövidebb összetevő listára törekszünk, ahol az adalékanyagok minimálisan vannak jelen a termékekben. Cégünk még a törvénybe foglalt szabályozásnál is tovább megy termékfejlesztési chartájával, amely kizárja az ellentmondásos adalékanyagokat, valamint a pálmaolaj, a telített zsírok, a glükóz- és fruktózszirupok használatát.