1. >Magazin
  2. >Megfőzhető a zöldségek héja?

Mentsük meg a zöldségek héját, kalapját és fonnyadt leveleit a szemetesből! Amit többnyire eldobunk, kincset ér. Használjuk ki a brokkoli, a zöldborsó és a sárgarépa minden potenciáját, amely nemcsak az ízlelőbimbóinknak, hanem a bolygónak is jót tesz.

Brokkoli

Hajlamosak vagyunk csak a rózsáit felhasználni, és eldobni a szárát, pedig ugyanúgy ehető! Egyszerűen vágjuk darabokra és tegyük bele a zöldséglevesbe. Azért, hogy még finomabb legyen, használjunk zöldséghámozót vagy kést. Ezután bárhogy felhasználhatjuk: reszelve, mint a sárgarépát, kockára vágva serpenyős zöldségben, vagy a smoothie rajongók akár néhány almával és málnával összeturmixolva. Ezután már biztosan nem dobjuk el olyan könnyen az értékes szárakat! 

 

Zöldborsó

Ha zöldborsóra gondolunk, a hüvelyben lévő borsószemek jutnak eszünkbe. Tavasszal, amikor a friss borsó megjelenik a piacokon, érdemes megmosnunk és megszárítanunk a hüvelyeket, miután kifejtettük a borsót. Egy kis olajon hagymával pirítva, majd alaplében megfőzve és leszűrve finom krémlevest kapunk! Gőzben párolva és átpasszírozva a kapott massza tökéletesen passzol burgonyapüréhez vagy cukkinihez.

 

Sárgarépa

A héja és a zöldje is felhasználható! Kefével alaposan megtisztítva és megszárítva sokféle ételhez hozzáadhatjuk. A héj például levesekbe vagy sós tortákhoz párosítható. Megsütve kiváló snack lesz belőle, mintha burgonya chipset ennénk! Ami pedig a zöldjét illeti, főve krémleveshez, pestohoz, rizottóhoz és quichehez is hozzáadható.

 

Egyéb zöldségek héja

Póréhagyma zöldje, sárga spenótlevél, salátafej külső levelei, zellerágak, édeskömény szár, csomagolt saláta vége, fehérrépa vagy cékla kalapja és héja: fokozatosan lefagyasztva finom alaplévé alakulhat. Csak öntsük fel őket vízzel, adjunk hozzá fűszereket (fokhagymát, kakukkfüvet, rozmaringot, hámozott gyömbért és fűszereket), némi sót, és forraljuk fel. 30 percig gyöngyöztessük, majd hagyjuk további 30 percig főni. Szűrjük le és használjuk tésztafőzéshez, rizottó vagy leves készítéséhez.