1. >Magazin
  2. >Közösen a fenntartható élelmiszerért

Közösen a fenntartható élelmezési gyakorlatért

Manapság egyre inkább tisztában vagyunk vele, mennyire szükségessé vált a felelősségteljesebb fogyasztás bolygónk és az egészségünk tiszteletben tartása mellett. Ezért számos vállalat igyekszik mérhető kötelezettségvállalásokat tenni konkrét lépések formájában - mind környezeti, mind társadalmi szinten -, hogy csökkentse a környezetre gyakorolt hatásokat.

 

Az egészségünket és a bolygót tisztelő fogyasztás

A fogyasztók 73%-a úgy véli, hogy a COVID-19 válság arra figyelmeztető jel, hogy óvnunk kell a bolygót *. Az elmúlt 20 évben 100 millió hektár erdő tűnt el a föld felszínéről **, ezért az emberi tevékenység ökoszisztémákra gyakorolt hatásának korlátozása égetően szükségessé vált, melynek végrehajtása rendkívüli kötelezettségvállalást és teljes átláthatóságot igényel. 

A talaj-, víz- és levegőminőség romlása miatt előtérbe került a bolygónkon legnagyobb következményekkel járó, emberi tevékenységek közé sorolható élelmiszeripar - amit a tányérunkra teszünk, az az egész ökoszisztémára hatással van. Ezért ennek még nagyobb súlya lesz 2050-re, amikor már 9 milliárd ember él majd a bolygón!

 

A holnap iránt elkötelezett cégek

Mivel a társadalmi és környezeti felelősségvállalás megköveteli a cégektől a tapasztalatok megosztását és az erőforrások összegyűjtését, számos mozgalom jelent meg a fejlődésük elősegítése érdekében. Közülük a 2006-ban létrehozott B Corp mozgalom például megkülönbözteti azokat a vállalatokat, amelyek összeegyeztetik a profitot és a kollektív érdekeket. A B Corp célja azoknak a vállalatoknak a tanúsítása, amelyek napi szinten integrálják a társadalmi és környezeti célokat üzleti modelljükbe. Röviden: azokat a vállalatokat, amelyek az egész üzleti rendszerüket jobbá kívánják tenni. A hosszú távú megközelítés magába foglalja a teljes közösséggel, azaz az ügyfelekkel, a partnerekkel és a beszállítókkal való együttműködést is. De mi ennek a célja? Pozitív hatással lenni az egész ökoszisztémára.

Mit jelent ez konkrétan?

A Bonduelle-nél a természet tisztelete és az emberek középpontba helyezése a vállalati kultúra része. A bolygóra, az élelemre és az emberekre vonatkozó megközelítést követve a Bonduelle elkötelezte magát a B! Paktum mellett, mivel a növényi eredetű élelmiszer áll a holnap kihívásainak középpontjában. Ez az elkötelezettség három irányú. Elsőként egy élhetőbb bolygóról szól, miközben felelős gazdálkodási gyakorlatok kialakítására (agronómiai irányelvek, alternatívák szintetikus műtrágyák helyett, alternatív növénytermesztési gyakorlatok kutatása), és környezetkímélő termék-előkészítésre (vízfogyasztás csökkentése, ökológiailag felelősségteljes csomagolás, megújuló energia használata) törekszünk.

Másodsorban az étkezési szokások megváltoztatásáról szól, 100%-ig zöldségfélék felhasználásával az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében. A pazarlás elkerüléséhez kifejlesztett új receptek nemcsak a közérzetünket tartják szem előtt; hanem támogatják a Louis Bonduelle Alapítvány kutatását is, amely munkája során tudományos szakértőkre támaszkodva méri fel az élelmezési gyakorlatok vagy életmód átalakítására tett törekvések hatását és hatékonyságát. Végül pedig a Bonduelle azáltal kíván jobb vállalattá válni, hogy elősegíti a helyi foglalkoztatást és 2025-ig nullára csökkenti a munkahelyi balesetek számát, illetve arra ösztönzi az alkalmazottakat, hogy a helyi projektek szerves részévé váljanak. A Bonduelle minden nap felelős gazdálkodásra és étkezési gyakorlatokra törekszik az egész emberiség érdekében!

* Forrás: Beyond COVID BETCxLes Echos Study, 2020

** Forrás: ENSZ, 2020