1. >Magazin
  2. >Kerti teendők júliusban

Kerti teendők júliusban

Betakarítás, karbantartás, előkészületek a nyaralásra: mivel a nyár teljes teljes gőzzel beindult, nem most jött el az ideje, hogy kiengedjük a kezünkből az irányítást! Fedezzük fel a júliusban elvégzendő kerti feladatokat.

Betakarítás

Az utóbbi néhány hónapban a kert karbantartására tett erőfeszítések után mekkora öröm, hogy júliusban végre betakaríthatjuk a bőséges gyümölcstermést, valamint az ízletes nyári zöldségeket! Először a paradicsom kerül leszedhető állapotba: a nyár sztárja végre tökéletesen érett és ízekkel teli. Egyéb leszedésre váró gyümölcsök és zöldségek: cukkini, padlizsán, zöldbab, dinnye, saláta, cékla, retek, sárgarépa és burgonya, és ne felejtsük el a hagymákat, a mogyoróhagymát és a rózsaszín fokhagymát sem.

Konzerválás

Különösen bőséges termés esetén ideje előkészíteni néhány sterilizált befőttesüveget vagy mélyhűtőben használható tárolót. A Bonduelle-nél pontosan így működik a konzerválás folyamata (mind a konzervek, mind a fagyasztott zöldségek esetén): az összesen 500 fajta zöldség - legyen szó akár száraz, nyári vagy gyökérzöldségekről - érett állapotban kerül leszedésre. A nyári zöldségeket ezután azonnal kondicionálják, hogy megőrizzék ízüket és tápanyagtartalmukat.

Karbantartás

Júliusban elsősorban a növények gondozásáról van szó, különösen hőhullámok idején. Nagy meleg esetén elengedhetetlenné válik a kora reggeli vagy esti öntözés, miközben figyelembe kell vennünk a növények szükségleteit is, hogy elkerüljük a túllocsolást. A kapálás mellett a gyógynövények kigyomlálásától és néhány kisebb karbantartástól eltekintve a zöldségeket is figyelemmel kell kísérnünk, hogy elkerüljük az esetleges betegségeket: a paradicsom penészesését, a padlizsánon és a burgonyán megtelepedő Colorado bogarakat, illetve az uborkán, a dinnyén, a tökön és a cukkinin előforduló lisztharmatot. A bevált megelőzési módszereket részesítsük előnyben, és szükség esetén inkább természetes technikákat vessünk be.

Vakáció idején

Ha júliusi vakációt tervezünk, ne gondoljuk, hogy a kert a jelenlétünk nélkül is rendben lesz: a hőhullámok vagy a heves esőzések komoly kárt tehetnek a növényeinkben. Első tanács: használjunk nagy mennyiségű mulcsot (szalma, szárított fű) a növények körül, hogy a talaj nedves maradjon. Egy időzítővel ellátott öntöző rendszer szintén hasznos lehet a régiónk éghajlatától és a növények igényeitől függően - kivéve, ha egy kedves szomszéd vállalja, hogy rendszeresen megöntözi a kertet. Végül mielőtt elutaznánk, szabaduljunk meg minél több gyomnövénytől, hogy aggódás nélkül élvezhessük a megérdemelt nyári szünetet!