1. >Magazin
  2. >Hogyan készítsünk kiváló halételt a grillen?

A hússütés szentírása - Hogyan készítsünk kiváló halételt a grillen?

Ha megvan a tökéletes parázs és előkészítettük az ételeket, akkor „már csak” megfelelő állagúra kell grillezni a kiválasztott halat. Ez kicsit több odafigyelést igényel, mint a húsok sütése, de érdemes kipróbálnunk, hiszen a jókedvű kerti grillezéshez a különböző halfajták is mesés ízeket adhatnak. Az optimális állag elérése után viszont már csak a tányérunk összeállítása van hátra. Mutatjuk a legízletesebb fogásokat halakból, hogy biztosan felejthetetlen legyen az idei grillszezon.

Az előkészületek éppen olyan fontosak, mint maga a sütés. A kiváló végeredmény érdekében alaposan tisztítsuk meg, majd vékonyan kenjük be olajjal a grillrácsot, így elkerülhetjük az ételek letapadását, leégést. A siker másik titka: a hőfok. Erős lángok felett túl hamar megégnek, középen azonban nyersek maradnak a fogások, parázs felett viszont minden étel tökéletesen átsül majd. Sütés utáni pihentetéssel – tiszta tányéron, alufólia alatt, öt percig – a halak esetén is jobb lesz a végeredmény.

Hogyan süss halat a grillen?

Viszonylag kevesen szeretnek halakat grillezni, ennek az lehet az oka, hogy kicsit több odafigyelésre van szükség az elkészítésükkor, mint a húsok esetében. Gyakori probléma, hogy forgatás közben darabokra esik szét a hús. Éppen ezért fontos, hogy sose vágjuk le a hal bőrét, mert ez szépen összefogja azt. További trükk pedig, hogy alaposan olajozzuk be a grillrácsot, elkerülve a kellemetlen letapadást. Egy halfilé mindössze három perc alatt puhára sül, a tisztított egészhalnak pedig körülbelül 7 percre van szüksége. Ha igazán ízletes halat szeretnénk készíteni, akkor ne feledjük a citromot, hiszen a savanykás citrusos íz remekül passzol a tengeri és az édesvízi fajtákhoz is. Köretnek egy pikáns távolkeleti salátát vagy egy könnyű vajbabos salátát javaslunk mellé.