1. >Magazin
  2. >Hogyan készítsünk kiváló sertés és marha grillhúsokat?

A hússütés szentírása - Hogyan készítsünk kiváló sertés és marha grillhúsokat?

Ha megvan a tökéletes parázs és előkészítettük az ételeket, akkor „már csak” arra kell figyelnünk, hogy minden fogás megfelelően legyen átsütve. Főként a marhahús esetén nem könnyű feladat, hogy eltaláljuk a jó állagot, hiszen rengeteg szempontot és praktikát kell szem előtt tartani. Az optimális állag elérése után viszont már csak a tányérunk összeállítása van hátra. Mutatjuk a legízletesebb marha- és sertéshús - és köret kombinációkat, hogy biztosan felejthetetlen fogásokat készíts az idei grillszezonban.


Az előkészületek éppen olyan fontosak, mint maga a grillezés. A kiváló végeredmény érdekében alaposan tisztítsuk meg, majd vékonyan kenjük be olajjal a grillrácsot, így elkerülhetjük az ételek letapadását, leégést. A siker másik titka: a hőfok. Erős lángok felett túl hamar megégnek, középen azonban nyersek maradnak a fogások, parázs felett viszont minden étel tökéletesen átsül majd. A tökéletes sertés- és marhahús elkészítésének módja előtt adnánk egy fontos tanácsot: pihentess! A sertés esetén is, de a marha sütésekor kiemelten fontos aranyszabály, hogy sütés után tiszta tányéron, alufólia alatt, öt percig pihentetni kell a húsokat, hogy szaftosabb, ízletesebb a végeredmény.

Sertéshús


Az egyik legtöbbször grillezett húsfajta a sertéshús, ami gyakran különböző kolbászok, virslik, hurkák és szűzpecsenye formájában is kerül a grillrácsra. A kolbászokat tíz, a szeletelt verziókat pedig tizenöt-húsz percig érdemes sütni. A megszokott hasábburgonya helyett egy könnyed majonézes burgonyasalátával vagy egy hűsítő joghurtos-tejfölös csicseriborsó salátával ajánljuk.

Marhahús

A marhahús viszonylag gyorsan elkészül, kérdés, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Mindenkinek megvannak a saját preferenciái, ezért grillezés előtt érdemes megkérdezni a vendégeinktől, hogy milyen formában szeretnék elfogyasztani a steaket. Hagyományosan egy ilyen hússzelet négy centiméter vastagságú és öt különböző sütési fokozaton lehet elkészíteni. A „rare”, azaz a véres változatot négy-hat percig kell az egyik oldalán, majd három-négy percig a másik oldalán sütni. A „medium rare”, a közepesen átsült verzió, amit mindkét oldalán négy-hat percig kell sütni. A „medium” készítésekor közepesen sütjük át a húst, ez pedig azt jelenti, hogy az egyik oldalát hat-nyolc, a másikat öt-hat percig grillezük. A „medium well” esetében már csak egy kicsit rózsaszín a hús közepe, ehhez mindkét oldalon hat-nyolc percig érdemes pirítani a szeleteket. Végül pedig a „well done”, azaz a teljesen átsült variáció is elkészíthető, amikor mindkét oldalán nyolc-kilenc percig hőkezeljük a szeletet. A marhahús mellé a steakburgonya mellett kitűnő választás a joghurtos kukoricasaláta vagy a mexikói ízvilág kedvelőinek egy finom avokádüs, vörösbabos, kukoricás saláta.