1. >Magazin
  2. >Hogyan és mit komposztáljunk?

Komposztálni szeretnénk? Remek ötlet! A komposztálással újrahasznosíthatjuk a szemetet, tápanyagokat juttathatunk a növények számára (természetes trágya) és javíthatjuk a zöldségeskert talajának minőségét. De legyünk óvatosak, ugyanis nem minden komposztálható! Kövessük az alábbi rövid útmutatót! 

 

Komposztálható

 

  • A zöldségek és gyümölcsök héja, vége, csumája és csutkája, lehetőség szerint mosott állapotban, annak érdekében, hogy ne maradjon rajtuk vegyszer, mivel így kapunk újrafelhasználható komposztot. A hiedelmekkel ellentétben a citrusfélék héja is komposztálható, de csak kis mennyiségben és apró darabokban: ha minden reggel narancslét készítünk a család számára, ne dobjuk az összes héjat a komposztra. Minden az egyensúlyról szól!

 

  • A tojáshéjat darabokra törve komposztáljuk, hogy felgyorsítsuk a lebomlását. Gondoljunk erre, amikor legközelebb omlettet vagy tortát készítünk.

 

  • A kávézacc komposztálható, és a kávéfilter is, ha papírból készült. Ugyanez vonatkozik a tealevelekre és teafilterekre is, de utóbbira csak akkor, ha fémmentes. 

 

  • A száraz kenyér, ha még nem használtuk fel (például finom bruschettának zöldségekkel vagy francia toastnak) vagy nem készítettünk belőle zsemlemorzsát vagy krutont.

​​​​​​​

  • A kezeletlen kerti hulladék, mint a lehullott levelek, elnyílt virágok, gallyak és gyomnövények. A levágott, száraz fű kis mennyiségben ugyancsak mehet a komposztra.

​​​​​​​​​​​​​​

  • Néhány háztartási hulladék, például zsebkendő, nem fehérített konyhai papírtörlő (lehetőleg nedves állapotban) vagy kéményből származó hamu kis mennyiségben szintén komposztbarát!

Nem komposztálható

Néhány hulladékkal kapcsolatban eltérnek a vélemények és minden kertésznek saját magának kell megtalálnia az ideális egyensúlyt, de általánosságban elmondható, hogy a következőket nem ajánlatos komposztálni:

 

  • Az oldószerrel vagy lakkal szennyezett hulladék: furnér, lakkozott fa, növényvédővel kezelt vagy beteg zöldségek...

 

  • Hús, hal és tejtermékek (kivéve kisebb sajt szélek), amelyek kellemetlen illathoz vezetnek és magukhoz vonzzák a kutyákat, macskákat, rágcsálókat és parazitákat.

​​​​​​​

  • Magos gyomnövények, melyek kikelhetnek a komposztban, csakúgy, mint a beteg vagy növényvédővel kezelt növények.
  • Fenyőlevelek, amelyek a savasságuk miatt akadályozzák a komposztálást.

​​​​​​​

  • Kosz, homok és szén hamu, amely kátrányt tartalmaz.

​​​​​​​

  • Macska alom és pelenkák.

​​​​​​​​​​​​​​

  • További nem komposztálható anyagok, például üveg, fém, műanyag (még a biológiailag lebomló sem): ezek a szelektív hulladékba valók!

Most már tudjuk, hogy mi mehet a komposztba és mi nem!