1. >Magazin
  2. >Ezeket a kellékeket szerezd be feltétlenül az otthoni grillezéshez

Ezeket a kellékeket szerezd be feltétlenül az otthoni grillezéshez

Kezdő grillmester vagy, de szeretnéd, ha a vendégeid mind a tíz ujjukat megnyalnák, amikor vendégségbe érkeznek hozzád? Ahhoz, hogy igazán profi grillvacsorákat adhass, az elektromos és faszenes grillállványon túl is szükséged lesz néhány alapvető kellékre.  Olyan fontos eszközöket és kiegészítőket mutatunk be, amelyek segítségével a Te grillpartid is tökéletesen sikerülhet. 

Húshőmérő, grillkesztyű, fordítólapát, kötény és grillfogó – gondoltad volna, hogy ennyi mindenre szükséged lesz ahhoz, hogy a grillpartik királyává/királynőjévé válhass? Íme a lista, amely a grilles alapeszközök beszerzésekor a segítségedre lehet.

1. A grilltetrishez

grillfogó, csipesz és fordítólapát

A grillállványon és a grillezendő finomságokon túl egy grillfogóra és/vagy -csipeszre, valamint egy megfelelő méretű fordítólapátra biztosan szükséged lesz. A szilikonból vagy fémből készült fordítólapát a húsok (pl. hamburgerpogácsa, hal- és csirkemellfilé és más húsok, illetve akár a zöldségszeletek) forgatását segíti. A fordítólapát kiválasztásakor mindenképpen ügyelj arra, hogy a választott eszköz elég vékony és egyenes legyen – így játszva tudod majd becsúsztatni a lapátot a grill ételek alá. 

A húsok és zöldségek leszedésére érdemes egy hosszúnyelű csipeszt vagy fogót kézbe venned – így anélkül emelheted le a rácsról a húsokat és grillezett zöldségeket, hogy kárt tennél bennük, a hosszú nyélre pedig természetesen azért van szükség, hogy ne égesd meg magad. Ha igazán jó grillfogót szeretnél, akkor mindenképpen rozsdamentes acélból készült, rugóval működő és összecsukható darabot válassz, és figyelj oda arra is, hogy az eszköznek erős, stabil, hőszigetelt fogantyúja legyen.

2. A húsok tökéletes állagához

grillhőmérő 

Nincs kiábrándítóbb – és egészségkárosítóbb – a szénné égett hússzeleteknél, és a legtöbb húsból a félig átsült verziót nem biztonságos elfogyasztani. Éppen ezért hidd el: bár kezdő grillmesterként egy grillhőmérő vásárlása felesleges luxusnak tűnhet, ha a grillfelszerelésedbe nincs eleve beépítve hőmérő, akkor a sülő húsok hőmérsékletének, állapotának mérésére szolgáló eszköznek igen nagy hasznát veszed majd.

3. A mesés ízekhez

a kiváló pácfűszerek

Ha valóban világraszóló grill ételeket szeretnél elkészíteni, akkor felejtsd el az előregyártott, ízfokozókkal és mesterséges adalékanyagokkal terhelt fűszerkeverékeket! A grillpác alapját általában valamilyen olaj (pl. extraszűz olívaolaj) adja, ezt recepttől függően bolondíthatjuk mustárral, joghurttal, citromlével vagy akár sörrel is. Egy egyszerű grill alapkombináció az alábbi fűszerekből állhat: őrölt feketebors, vöröshagyma, fokhagyma, édes és csípős pirospaprika, chili, őrölt szerecsendió, őrölt koriander és persze friss vagy szárított zöldfűszerek – rozmaring, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, stb. – ízlés szerint. Fontos, hogy a húsokat időben bepácold (ez csirkehús esetén 2-3, nagyobb darab sertés- és marhaszeletek esetén pedig akár 4-6 óra is lehet), és hogy a sütnivalókat csak közvetlenül grillezés vagy már a fogyasztás előtt sózd meg – a só ugyanis elszívja a húsok nedvességtartalmát és ezáltal veszíteni fog a puhaságából.


Ha pedig kíváncsi vagy a profik által is használt eszközökre és praktikákra, olvasd el cikkünket a haladó otthoni grillfelszerelésekről!