1. >Magazin
  2. >Egészséges életmódváltási tippek

Egészséges életmódváltási tippek

Januárban, az év elején nagyon sokan újévi fogadalmat tesznek. A legtöbben a káros szenvedélyüktől, rossz szokásaiktól szeretnének megszabadulni, vagy akár teljesen életmódot váltanak. Azonban a hosszú távú sikerhez nagyfokú elhatározás és kitartás szükséges. Íme nyolc tipp, amelyek betartásával elindulhatunk az egészségesebb életmód felé. 

1. Tájékozódás

Bármilyen új területtel ismerkedünk, érdemes mindig az alapokkal kezdeni, utánaolvasni, elmélyedni a témában. Pontosan így van ez az életmódváltással is, hiszen a rosszul megválasztott mintaértend vagy diéta egy életre elveheti a kedvünket az egészségesebb élettől. Álljunk kritikusan az interneten fellelhető étrendekhez, tanácsokhoz, és ami a legfontosabb, merjünk kérdezni a téma szakértőitől!

2. Kis lépések, fokozatosság

A hosszú távú siker eléréséhez kis lépésekben kell haladnunk, a túl gyors és drasztikus váltás nem csak fizikailag, hanem lelkileg is megviseli az embert, amelynek következtében hamar visszatérhetünk régi szokásainkhoz. Tűzzünk ki apróbb célokat! Ha egészségesebben szeretnénk étkezni, akkor először próbáljuk meg elhagyni a cukros üdítőket, gyorsételeket, majd próbáljunk meg minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszert enni. A mozgást is aprólékosan építsük be a mindennapokba! Szálljunk le a buszról egy megállóval előbb vagy parkoljunk kicsit távolabb a munkahelyünktől és sétáljunk naponta 10 percet. Kis lépésekkel, kényelmesen, de hosszú távon érhetjük el célunkat!

3. Folyadékbevitel

Az egyik legfontosabb lépés a megfelelő vízfogyasztás: húsz testsúlykilónként egy liter víz javasolt naponta. A legjobb a tiszta víz fogyasztása, cél a cukros és édesítőszeres folyadékok elhagyása. Ha eleinte nehezebben megy az ízesítő nélküli folyadékbevitel, akkor citrommal, mentával, esetleg fahéjjal ízesíthetjük az italunkat. Itt is fontos a fokozatosság elve, ha az ajánlott mennyiségnél valaki jóval kevesebbet fogyasztott, akkor elég, ha hetente 3 deciliterrel emeli az adagját, míg eléri a kívánt mennyiséget.

4. Rostbevitel

Rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű zöldség fogyasztása, amely természetesen nem egyenlő néhány szelet paprikával vagy paradicsommal. Próbáljunk meg változatosan, színesen étkezni még a téli időszakban is! A friss zöldségek helyett nyugodtan használhatunk fagyasztott vagy konzerv zöldségeket. Legyünk kreatívabbak, ha egy zöldséget nem szeretünk párolva, akkor kóstoljuk meg krémleves vagy zöldségkrém formájában. Egészen váratlan fogásokban is elrejthetjük a kevésbé kedvelt zöldséget, például egy isteni céklás-csokis sütemény formájában is elfogyaszthatjuk ezt a szuper egészséges zöldséget. 

5. Rendszeresség

Ahhoz, hogy a motivációnk kitartson és sikerüljön elérni a célunkat, talán a legfontosabb tipp, hogy sokszor együnk keveset. Legyen meg a napi öt étkezés, soha ne éhezzünk! A testünk sanyargatása, a nem megfelelő mennyiségű táplálék semmiképp sem fog eredményt hozni, sőt, az egészségünk rovására is mehet. Próbáljuk úgy beosztani az öt étkezésünket, hogy az esti utolsó és a reggeli első étkezés között minimum tizenkét óra teljen el! Nagyon fontos, hogy próbáljunk meg vegyes, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani.

6. Mozgás

Az egészséges életmódhoz a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is hozzátartozik. Ugyan egyéni célkitűzésünktől függ, hogy hetente milyen rendszerességgel javasolt sportolni, az ülő munkát végzőknek azonban mindenképp érdemes például ebédidőben egy kis mozgást, akár sétát beiktatni, hogy kicsit átmozgassák a testüket, beindítsák az anyagcseréjüket. A diétázók esetében hetente 2-3 óra edzés javasolt az álomalak eléréséhez.

7. Pihenés

Sokszor elfelejtjük, hogy testünk egészségéhez, regenerálódásához a kellő mennyiségű alvás is elengedhetetlen. Egy felnőtt szervezetnek optimálisan 7-8 óra alvásra van szüksége. Ez esetben is érdemes betartani az arany középutat, mert a túl kevés és a túl sok alvás is káros hatással lehet az egészségünkre.

8. Tervezés

Az életmódváltás kezdetén, amikor még nem alakult ki a napi, heti rutin, jobban oda kell figyelni az új szokások betartására. Ahhoz, hogy könnyebben legyőzzük az akadályokat, érdemes kicsit előre tervezni, fejben is felkészülni. A heti nagybevásárlás előtt gondoljuk végig, hogy milyen fogásokat szeretnénk fogyasztani a következő napokban és ehhez írjunk bevásárlólistát, így nem csak a testünket kíméljünk meg a fölösleges édességektől, hanem a pénztárcánkat is!