1. >Magazin
  2. >Böjtölj az egészségedért!

A böjt ma már nemcsak a vallási hagyományokban játszik szerepet: hosszabb-rövidebb önmegtartóztató időszakokat a fizikai jóllétedért is érdemes beiktatnod az életedbe. A böjtnek manapság számtalan formája létezik – itt az ideje, hogy kipróbáld valamelyiket!

Napjainkban szinte természetesnek vesszük, hogy rendszeresen és bőségesen kerül étel a tányérunkra. Bár a finom falatokról és a jó ételek élvezetéről egyikünk sem akar lemondani, néha érdemes néhány böjtös napot iktatnunk az életünkbe – ennek pedig hagyományosan most, a tavasz beköszöntével jön el az ideje. Bár a böjt hatását az egyre karcsúsodó alakodon és a napról napra szépülő bőrödön Te is hamar észreveszed majd, a tisztítókúrák ezen túl is számos előnnyel járnak: a hosszabb-rövidebb ideig tartó böjtölés segít az emésztőszervi problémák, a magas vérnyomás és a megemelkedett koleszterinszint helyreállításában is.  

Fontos!

  • Komolyabb lemondással járó böjt nem ajánlott a várandós vagy szoptató anyukáknak, betegségből, sérülésből felépülésben lévőknek, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, a kórosan soványaknak, az étkezési zavarokkal küzdőknek; azoknak, akik csak étellel bevihető gyógyszert szednek, szívbetegeknek és azoknak, akik valamilyen autoimmun betegségben szenvednek, netán kórosan alacsony a vérnyomásuk. 
  • Ha valamilyen krónikus betegséggel küzdesz, akkor a böjt elkezdése előtt feltétlenül konzultálj a kezelőorvosával vagy egy dietetikussal!

Húsmentes böjti napok

A keresztény kultúra hagyományos böjtje alapvetően a hús elhagyására épül. Természetesen nem kell szigorúan követned a klasszikus vallási előírásokat, de húsevőként is érdemes lehet hetente legalább egy-két napon lemondanod az állati fehérjék fogyasztásáról – ilyenkor a magas fehérjetartalmú, laktató hüvelyesekből például pillanatok alatt isteni húsmentes fogásokat üthetsz össze.

Próbáld ki az alábbi receptjeink valamelyikét:

Zöldségekkel és gyümölcsökkel az egészségért

Azoknak, akik nehezen tudják elképzelni, hogy akár egy vagy több napot szilárd táplálék fogyasztása nélkül töltsenek el, heti egy-két gyümölcs- és zöldségnap bevezetése ideális kezdés lehet. A megfelelően összeállított, nyers zöldségeken és friss gyümölcsökön alapuló étrend pár napig elegendő szénhidrátot, vitamint és ásványi anyagot biztosít a mindennapokhoz, a szervezeted tisztulását pedig már ez a néhány böjtös nap is hatékonyan támogatja. A zöldség- és gyümölcsnapokon érdemes elhagyni – de legalábbis mérsékelni – a kávéfogyasztást is, a megfelelő folyadékutánpótlásra azonban ebben az esetben is elengedhetetlenül szükség van. Fontos, hogy ne ess túlzásba! 2-3 napnál hosszabb zöldség-gyümölcs diéta esetén érdemes dietetikussal, orvossal egyeztetned.

Bűvös számok: 16:8, 5:2

A böjtölés ma egyik legnépszerűbb formája az úgynevezett időszakos böjt (intermittent fasting), amelynek lényege, hogy a klasszikus böjtformákhoz képest sokkal kevésbé „önsanyargató” módon, csak rövidebb időszakokon keresztül vonjuk meg magunktól a táplálékot. 

Az időszakos böjtölés legismertebb formája a 16:8-as módszer, amely azt jelenti, hogy egy 16 órás böjtös szakaszt egy 8 órás „evési” időablak követ. A böjtös szakaszba az alvással töltött órák is beleszámítanak: ez a gyakorlatban a reggeli elhagyását, majd egy kései ebédet jelent. Ha most még a 16:8-as böjt gondolata is hajmeresztőnek tűnik számodra, bátran próbálkozz a 12:12-es beosztással – ebben az esetben azonos időintervallumban váltják majd egymást az „evős” és a böjtös órák. 

Akik a 16:8-as böjttel már megbarátkoztak, kipróbálhatják a napi egy étkezést lehetővé tevő, 24:24 órás böjtöt is, az igazán eltökélteknek pedig az 5:2-es módszer ajánlott: ez azt jelenti, hogy a hét 5 napján keresztül kiegyensúlyozottan, egészségesen étkezhetsz, 2 napon keresztül pedig csupán 5-600 kalóriát vihetsz be.

Tisztulás haladóknak: a léböjtkúra

Ha úgy érzed, hogy nem rettenthetnek el a komolyabb kihívások sem, akkor érdemes kipróbálnod az egy- vagy többnapig tartó léböjtöt is – ez idő alatt csak vizet, gyógyteát, frissen préselt zöldségleveleket, esetleg gabonapépből készült folyadékot és növényi tejeket fogyaszthatsz.  

A böjt első napját vagy napjait tisztító szakasznak hívjuk, a szervezet ekkor elkezd a felhalmozott méreganyagoktól megszabadulni, az ezt következő napok pedig az átállás idejét jelentik. A böjt harmadik, negyedik napjától már egészen kellemesen érezheted magad szilárd táplálék nélkül is – fontos azonban, hogy 2-3 napnál hosszabb böjtöt szakember felügyelete nélkül semmiképpen se kísérelj meg! A harmadik, levezető szakaszban fokozatosan elkezdhetsz újra szilárd táplálékot fogyasztani – először gyümölcsöket, friss salátát, másnap túrót, joghurtot, míg harmadnaptól kását, krumplit ehetsz.

+ 1 tipp

A böjtös napjaidra ne tervezz sok energiát igénylő, aktív, fárasztó tevékenységet – a legjobb, ha olyan napokra időzíted, amikor pihenni és töltődni tudsz. A pihenés és elcsendesedés segíthet abban is, hogy a böjt testi tisztulásodon túl a lelki és szellemi felfrissülésedet is szolgálja.