Amennyiben már jó párszor tetted próbára képességeidet a grill mellett, biztosan rendelkezel a legalapvetőbb felszerelésekkel, mint a fordítólapát, az éles húsvágó kések vagy éppen a húshőmérő. Haladó grillmesterként azonban érdemes a sütés utáni pillanatokra is gondolod, hogy a vendégek könnyedén elfogyaszthassák az általad készített fogásokat, neked pedig minél kevesebbet kelljen a grillezés utáni takarítással foglalkoznod. Olyan fontos eszközöket és praktikákat mutatunk be, amelyek segítségével a Te grillpartid is tökéletesen sikerülhet.
Ahhoz, hogy a grillpartik királyává/királynőjévé válhass, nem csupán az ízletes grill ételek elkészítésére kell odafigyelned, hanem a fogyasztásukhoz szükséges kellékek beszerzésére is. Íme a lista, amely segítségedre lehet a vásárláskor.
A rutinos szakácsok tudják, hogy a jó kés minden konyhai művelet alapja – nincs ez másként a grillhúsok készítése terén sem. A grillkolbászkák sütése persze még nem igényli, hogy speciális késeket használj, ám akár csirke-, akár sertés- vagy marhahúst grilleznél, mindenképpen érdemes legalább egy (vagy több) jó minőségű kést beszerezned. Fontos, hogy a grillkéseid mindenképpen rozsdamentes acélból készüljenek, és melléjük érdemes akár egy speciális baromfi- és halvágó ollót is beszerezned. A grillművészet következő szintje, amikor már a vendégeidet is speciális, a grillhúsok szeletelésére szolgáló késekkel és evőeszközökkel tudod kiszolgálni – így a legvaskosabb steakszeleteket is könnyedén, csak az ízek élvezetére koncentrálva fogyaszthatjátok majd el.
grillkesztyű és kötény
Bár az első néhány grillezés alkalmával úgy érezheted, hogy egy hagyományos edényfogó kesztyű éppen elegendő lesz majd a kerti mulatságokhoz is, rövidesen rájöhetsz, hogy a felhevült, nagyon magas hőmérsékletű grilleszközök mozgatásához a speciális, hőálló anyagból készült grillkesztyű is jó szolgálatot tehet. A kesztyűhöz hasonlóan nagy hasznát veheted majd egy, a grillezéshez használható köténynek – legalábbis akkor, ha szeretnéd elkerülni az időnként lecseppenő zsír okozta égési sérüléseket és nem akarod, hogy a ruhatárad egyes darabjai használhatatlanná váljanak.
csepegtető tálca
Addig, amíg a vastag szelet steak zsírja fel nem lángol a parázsra csöppenve, talán el sem hiszed, milyen hasznos lehet egy csepegtető tálca. Ha zsírosabb sertés- vagy marhaszeleteket grillezel, akkor a grillrács és a parázs közé mindenképpen helyezz egy öblösebb fémtálcát – ezzel nemcsak a kisebb-nagyobb baleseteket előzheted meg, de rengeteg időt megspórolhatsz magadnak a grillezés utáni takarítás során is, hiszen a lecsepegő zsiradék javát a tálca felfogja majd.
merev sörtéjű grillkefe
Ha grillsütőnket és -felszerelésünket sokáig szeretnénk használni, akkor az eszközök tisztántartására és ápolására meglehetősen nagy gondot kell fordítanunk. A grillrácsra és más kiegészítőkre ráégett maradványok ráadásul nemcsak gusztustalanok, de kimondottan egészségkárosítóak is lehetnek. Ha a sütés után még időben nekifogunk, akkor a rozsdamentes, a krómozott acél és a zománcozott rácsok megtisztítása valamilyen grilltisztító szer és egy merev sörtéjű, lehetőleg sárgaréz vagy rozsdamentes bronz kefe segítségével nem nehéz feladat.
A grillrács tisztántartására mindezen túl számos „házipraktika” is létezik: a sütés előtt érdemes például átkenni a rácsokat olívaolajjal vagy zsírral, a tisztításhoz pedig használhatunk almaecetet vagy a még meleg grillrácsot áttörölhetjük egy félbevágott vöröshagymával is.