1. >Magazin
  2. >Alapfelszerelések haladó otthoni grillezőknek

Alapfelszerelések haladó otthoni grillezőknek

Amennyiben már jó párszor tetted próbára képességeidet a grill mellett, biztosan rendelkezel a legalapvetőbb felszerelésekkel, mint a fordítólapát, az éles húsvágó kések vagy éppen a húshőmérő. Haladó grillmesterként azonban érdemes a sütés utáni pillanatokra is gondolod, hogy a vendégek könnyedén elfogyaszthassák az általad készített fogásokat, neked pedig minél kevesebbet kelljen a grillezés utáni takarítással foglalkoznod. Olyan fontos eszközöket és praktikákat mutatunk be, amelyek segítségével a Te grillpartid is tökéletesen sikerülhet. 

Ahhoz, hogy a grillpartik királyává/királynőjévé válhass, nem csupán az ízletes grill ételek elkészítésére kell odafigyelned, hanem a fogyasztásukhoz szükséges kellékek beszerzésére is. Íme a lista, amely segítségedre lehet a vásárláskor.

1. Egy kis segítség a vacsorához: jó minőségű kések és evőeszközök

A rutinos szakácsok tudják, hogy a jó kés minden konyhai művelet alapja – nincs ez másként a grillhúsok készítése terén sem. A grillkolbászkák sütése persze még nem igényli, hogy speciális késeket használj, ám akár csirke-, akár sertés- vagy marhahúst grilleznél, mindenképpen érdemes legalább egy (vagy több) jó minőségű kést beszerezned. Fontos, hogy a grillkéseid mindenképpen rozsdamentes acélból készüljenek, és melléjük érdemes akár egy speciális baromfi- és halvágó ollót is beszerezned. A grillművészet következő szintje, amikor már a vendégeidet is speciális, a grillhúsok szeletelésére szolgáló késekkel és evőeszközökkel tudod kiszolgálni – így a legvaskosabb steakszeleteket is könnyedén, csak az ízek élvezetére koncentrálva fogyaszthatjátok majd el.

2. Védelem a balesetek és foltok ellen

grillkesztyű és kötény

Bár az első néhány grillezés alkalmával úgy érezheted, hogy egy hagyományos edényfogó kesztyű éppen elegendő lesz majd a kerti mulatságokhoz is, rövidesen rájöhetsz, hogy a felhevült, nagyon magas hőmérsékletű grilleszközök mozgatásához a speciális, hőálló anyagból készült grillkesztyű is jó szolgálatot tehet. A kesztyűhöz hasonlóan nagy hasznát veheted majd egy, a grillezéshez használható köténynek – legalábbis akkor, ha szeretnéd elkerülni az időnként lecseppenő zsír okozta égési sérüléseket és nem akarod, hogy a ruhatárad egyes darabjai használhatatlanná váljanak.

3. Segítség a takarításban

csepegtető tálca

Addig, amíg a vastag szelet steak zsírja fel nem lángol a parázsra csöppenve, talán el sem hiszed, milyen hasznos lehet egy csepegtető tálca. Ha zsírosabb sertés- vagy marhaszeleteket grillezel, akkor a grillrács és a parázs közé mindenképpen helyezz egy öblösebb fémtálcát – ezzel nemcsak a kisebb-nagyobb baleseteket előzheted meg, de rengeteg időt megspórolhatsz magadnak a grillezés utáni takarítás során is, hiszen a lecsepegő zsiradék javát a tálca felfogja majd.  

merev sörtéjű grillkefe

Ha grillsütőnket és -felszerelésünket sokáig szeretnénk használni, akkor az eszközök tisztántartására és ápolására meglehetősen nagy gondot kell fordítanunk. A grillrácsra és más kiegészítőkre ráégett maradványok ráadásul nemcsak gusztustalanok, de kimondottan egészségkárosítóak is lehetnek. Ha a sütés után még időben nekifogunk, akkor a rozsdamentes, a krómozott acél és a zománcozott rácsok megtisztítása valamilyen grilltisztító szer és egy merev sörtéjű, lehetőleg sárgaréz vagy rozsdamentes bronz kefe segítségével nem nehéz feladat.

+1 tipp

A grillrács tisztántartására mindezen túl számos „házipraktika” is létezik: a sütés előtt érdemes például átkenni a rácsokat olívaolajjal vagy zsírral, a tisztításhoz pedig használhatunk almaecetet vagy a még meleg grillrácsot áttörölhetjük egy félbevágott vöröshagymával is.