1. >Magazin
  2. >A zöldségek és gyümölcsök második élete

A zöldségek és gyümölcsök második élete

Napjainkban számos kezdeményezés születik az élelmiszer-pazarlás ellen. A legtöbbször elpazarolt élelmiszerek listáját világszerte a zöldségek és gyümölcsök vezetik. Az alábbi ötletekkel anélkül tehetünk a pazarlás ellen, hogy lemondanánk a finom ízekről, valamint az egészséges és változatos táplálkozásról.

 

 

Többlet termény

Magas volt a terméshozam a veteményeskertben, vagy a helyi gyümölcs- és zöldségtermesztőknél? Ne dobjunk el semmit: osszuk meg egymással vagy adományozzuk el! A cukkini gyakran bőségesen terem, így meg tudunk belőle őrizni későbbre is: sterilizált üvegekben, tupperware-ben vagy akár zacskóban lefagyasztva (nyersen és főzve is fagyasztható). Ami a gyümölcsöket illeti, lekvárban, kompótban, szószban, szárítva vagy akár rumban is kiválóak. Gyakorlati oldalról közelítve, érdemes megkeresnünk az olyan weboldalakat és termelőket, ahol fel lehet vásárolni a felesleget. Egy másik jó pénztárcabarát ötlet: a termelői piac végén ne habozzunk eladatlan gyümölcs után nézni, mert ezeket többnyire olcsóbban értékesítik.

 

Csúnya termékek

A viszonteladók sajnos tudják: a standard kinézetű termékek kerülnek először értékesítésre, a csúnya gyümölcsök és zöldségek viszont nehezen találnak vevőt. A valóságban ezek nem csúnyák, hanem egyszerűen csak nem tökéletesek, mert többnyire biogazdálkodásból származnak. A kissé hajlott, foltos vagy kevésbé friss gyümölcsök és zöldségek leszedésével azonban csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást. A csúnyácska darabokkal könnyű bánni, hiszen bármilyen hagyományos vagy kreatív receptben felhasználhatjuk őket: saláta főtt borsóval, sütőben sült sárgarépa némi mézzel és olívaolajjal, öreg krumpli sültkrumplihoz, téli és nyári ratatouille. Leegyszerűsítve: igenis létezik olyan, hogy csúnya és finom.

A maradék

Egy másik alapvető pillanat a gyümölcsök és zöldségek életében: maradékok, melyek nem ugyanazon a napon készültek. Ezek számtalan receptben újrahasznosíthatók a következő napokban. Például tészta- vagy rizssalátákban, amik nagyon ízletesek főtt zöldségekkel és néhány nyers hagymaszelettel, fűszernövényekkel és egy kellemes olívaolajos mártással. Jó hír a hummusz szerelmeseinek: a közel-keleti csicseriborsó püré rendkívül finom főtt zöldségekkel (cékla, sárgarépa, tök, borsó, spenót, stb.): tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe, fűszerezzük ízlés szerint, turmixoljuk simára, majd kanalazzuk egy szép edénybe, öntsünk néhány csepp olívaolajat a közepére és kész is! Próbáljuk ki a maradékot pitékben, felfújtakban és egyéb besameles, rakott ételekben is.

Gyümölcs- és zöldség héjak

A gyümölcsök és zöldségek maradékainak (héjak, magok, szárak, hüvelyek, fejek) elkészítésére sokféle lehetőség kínálkozik: sárgarépa vagy burgonyahéj chips, borsó hüvely levesben, zöldségek feje levesben vagy rakottasban, cukrozott vagy szárított citrushéj, almamagzselé (a legjobb!), sárgadinnyehéj jam vagy görögdinnye savanyúság. Figyelem! A biotermékek jobbak ezekhez a receptekhez, mivel sokkal kevesebb vagy zéró növényvédő szert tartalmaznak.