1. >Magazin
  2. >A fagyasztás művészete

A fagyasztás művészete

A fagyasztás és a túlfagyasztás hideg hőmérsékleten alapuló konzervációs folyamatok, de vajon tisztában vagyunk vele, hogy a fagyasztás és a mélyfagyasztás nem ugyanazt jelenti?

Konzerválási technikák

A fagyasztásnak és a mélyfagyasztásnak ugyanaz a célja: hideg hőmérséklet segítségével elkerülni az élelmiszerek természetes romlását. Ellentétben a többi konzerválási móddal (sterilizálás, szárítás, sózás, cukorban eltevés) a termék nem, vagy alig módosulnak. De mi a különbség köztük? A fagyasztás egy házi gyakorlat, míg a mélyfagyasztás ipari folyamat. Ez utóbbi mindenki számára elérhetővé tette a fagyasztással történő tartósítást. Bár igen egyszerű folyamat, ez nem akadályozza meg a folyamatos innovációt. Például a Bonduelle-nél a legmodernebb technikák alkalmazásával a fagyasztott zöldségek megjelenésben és ízben is egyre inkább vetekednek a friss zöldségekkel.

Fagyasztás az élelmiszerpazarlás ellen

A fagyasztás célja az élelmiszerek fokozatos lefagyasztása -18 °C és -25 °C közötti hőmérsékleten. A folyamat több órát vesz igénybe. A zöldségekben lévő vizet jéggé alakítja, így több hónapig eltartható marad az élelmiszer. Néhány egyszerű trükk lehetővé teszi a folyamat optimalizálását, beleértve a fagyasztózsákok vagy dobozok használatát a kiszáradás és az oxidáció elkerülése érdekében. Figyelem! A gyümölcsöket és zöldségeket fagyasztás előtt forrásban lévő vízben kell blansírozni.

Miért szeretjük: gazdaságosság és hulladékcsökkentés szempontjából is remek pazarlás elleni technika. Kerüli az ételmaradékok kidobását, valamint megmenthetjük vele a fel nem használt zöldségeket vagy a póréhagyma zöld részét, amelyek nagyszerű ízt adnak a leveseknek.

 

Mélyfagyasztás: nem csak pazarlás ellen kiváló

A mélyfagyasztás a fagyasztás továbbfejlesztett változata: az élelmiszerek hőmérsékletének rendkívül gyors csökkentése (a több órás fagyasztással ellentétben csak néhány perc) tartósítja és frissen tartja a zöldségeket, de elkerüli a nagy jégkristályok kialakulását. A minőség optimalizálása érdekében a Bonduelle minden zöldségfélét - például a zöldbabot, zöldborsót vagy sárgarépát - a lehető legkorábban lefagyaszt betakartíás után. Mint az otthoni eljárásnál, a zöldségeket itt is alaposan megmossák hideg vízben, mielőtt forrásban lévő vízben blansírozzák.

Miért szeretjük: praktikus, ízletes és egész évben elérhető fagyasztott zöldségeket kapunk, melyek a kiszerelésüknek köszönhetően az élelmiszerpazarlás korlátozását is lehetővé teszik, így csak annyit használunk fel, amennyire szükségünk van. A Bonduelle-nél a zöldségek többsége a gyárak közelében található területekről származik. Ugyanazon a napon kerülnek betakarításra és lefagyasztásra, hogy a lehető legtöbb vitamint és tápanyagot megőrizzék.

Ha a fagyasztott és mélyfagyasztott ételeket kombináljuk friss és konzerv zöldségekkel, a mindennapos főzés egyszerűbb és környezetbarátabb lesz!