1. >Magazin
  2. >5 tipp a zöldségekben gazdag étrendhez

Annak ellenére, hogy nagyon jól tudjuk, naponta 5 adag gyümölcsöt és zöldséget kell enni, ezt nem mindig olyan egyszerű meg is valósítanunk. Használjuk ki a szeptembert, hogy folyamatosan egyre zöldebbé váljunk és még több zöldséget és gyümölcsöt csempésszünk az étrendünkbe!

Otthonról hozott ebéd

Elég a sarki bisztóban kapható szendvicsekből vagy sültkrumpliból! A legjobb megoldás, ha teljesértékű ételt készítünk otthon: nyers vagy főtt zöldségfélék, maradék hús, kemény tojás, szénhidrátok vagy főtt hüvelyesek. Semmit sincs időnk elkészíteni, mivel mindig rohanásban vagyunk? Az előre csomagolt, zöldségekben gazdag saláták és készételek manapság sokkal nagyobb választékban kaphatók. Természetesen gyümölccsel zárjuk az étkezést!

Időspórolás konzerv és fagyasztott zöldségekkel

A maratoni hosszúságú nap végén semmi sem jobb, mint a fagyasztott és konzerv zöldségek és hüvelyesek, melyekből könnyen készíthető leves, expressz saláta, gratin, sós pite, de akár grillezve vagy egyszerűen pirítva is fogyaszthatjuk őket. A fagyasztott zöldségek között abszolút kedvenc lehet a Bonduelle leveles spenót hihetetlenül friss és finom ízével. A konzervek között egészséges és hihetetlenül sokoldalú hüvelyeseket találunk, melyek mindig rendelkezésre állnak és felhasználásra készek. Többé nem kell beáztatnunk vagy megfőznünk őket: mekkora időbeli nyereség!

Zöldségek és tészták párosítása

Tény, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek szeretik a tésztát: mi lenne, ha ezúttal zöldségekkel készítenénk el? A feltétek száma végtelen: bacon + hagyma + zöldborsó és tejszín vagy brokkoli + szardella + citromhéjak és grillezett cukkini + pesto. Figyelem, ezek a kombinációk rizzsel, pizzával vagy quiche-ben is működnek!

Változatos előételek

Ahelyett, hogy chips-szel és földimogyoróval tömnénk magunkat, miért nem próbáljuk ki a finom házi készítésű mártogatósokat? Az összes konzerv formában kapható hüvelyes  (csicseriborsó, bab, lencse) ízletes hummusszá alakulhat némi tahini, fokhagyma és citromlé hozzáadásával. Ízesíthetjük akár szárított gyümölcsökkel és különböző fűszerekkel is és nyers zöldség hasábokkal (retek, sárgarépa, uborka) tálaljuk. Ne feledjük, egy csepp olívaolaj mindennek jót tesz!

Gyümölcslevek és smoothie-k

A gyümölcscentrifugák boldog tulajdonosai zöldségek és gyümölcsök keverékével finom juice-okat készíthetnek pédául zeller, uborka, édeskömény, spenót, citrusfélék, alma, kivi, piros bogyós gyümölcsök felhasználásával, míg egy turmixgéppel sűrűbb smoothie-kat, melyek ideálisak reggelire. Tipp: tegyünk néhány levél salátát vagy zöld levelet a gyümölcslevekbe és turmixokba, hogy„szuperzöld” italt kapjunk.