1. >Magazin
  2. >5 kertészkedési ötlet gyerekeknek

Szórakoztató, készségfejlesztő és egyben egészséges is: a kertészkedés lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy szórakozás közben tanuljanak! Az alábbiakban bemutatunk 5 ötletet kerttel rendelkező, illetve nem rendelkező családok számára.

Termesszünk fűszernövényeket!

A petrezselyem, menta, kakukkfű, rozmaring, metélőhagyma, bazsalikom, zsálya és más ehető növények könnyen termeszthetők az erkélyen és a kertben is. Emellett kiválóan alkalmasak a motorikus képességek fejlesztésére: a gyerekek megöntözhetik, megérinthetik, megszagolhatják és megkóstolhatják őket.

 

Válasszunk kisebb zöldségeket

Például retket, amely meglepően gyorsan nő, így a gyerekeknek nem kell sokáig várniuk. Ne felejtsük el, hogy számukra az idő nehezebben meghatározható fogalom. Nyáron pedig eljön a paradicsom ideje is! Kicsi, könnyen leszedhető, puha és ízletes: emiatt szintén a gyerekek kedvencének számít. Milyen büszkék lesznek rá, hogy saját maguk szedik le és kóstolhatják meg a termést!

 

Csíráztassunk lencsét

A lencse gyorsan kicsírázik, ezért remek zöldség a természet csodáinak demonstrálására. Csak áztassuk vízbe éjszakára a zöld vagy fehér lencséket, majd szűrjük le őket. Ezután tegyünk egy kis vattát néhány kisebb edénybe (például üveg joghurtos pohárba), tegyük bele a lencsét, öntözzük meg, hogy kicsit nedves legyen a vatta, és tegyük napfényes helyre. Minden nap megfigyelhetjük, hogy milyen gyorsan nő. De vigyázzunk, ki ne száradjon a vatta!

 

Újratermő zöldségek

Nincs kertünk vagy erkélyünk? Nagyon könnyű újra életet lehelni a már leszedett zöldségekbe, még azokba is, amelyeket részben már elfogyasztottunk: csak egy napfényben úszó ablakpárkányra lesz szükségünk. Tegyük a kicsírázott fokhagyma gerezdeket egy vizet tartalmazó tálba a hajtásokkal felfelé. Amikor megnőnek a szárak, vágjuk le őket és használjuk fel például metélőhagyma helyett. Ez az eljárás egy vízbe helyezett zellergumóval is megtehető, amennyiben a lapos részét helyezzük a tál aljára - de akár salátaszívvel is működik.

Készítsünk fűfejet házilag

A végére egy szórakoztató tevékenység: tegyünk néhány fűmagot egy bőrszínű harisnya aljába. Fedjük le fűrészporral vagy faforgáccsal. Kössünk csomót a harisnyára, majd vágjuk le a végét. Fordítsuk felfelé és kérjük meg a gyerekeket, hogy készítsenek neki szemeket, szájat, orrot és füleket. Töltsünk meg vízzel egy bögrét, tegyük bele a harisnyát csomóval lefelé és tegyük napfényes helyre. Hamarosan haja nő!