1. >Magazin
  2. >5 érv a hüvelyesek fogyasztása mellett

A lencsét, csicseriborsót, fehér- és vesebabot, szója vagy fejtett babot magába foglaló zöldségcsaládot száraz hüvelyeseknek is hívják, melyeknek íze és egészségre gyakorolt hatása szintén előnyös. De vajon mi a titkuk?

1. Hozzájárulnak az egészséghez

B-vitaminokban, vasban, rézben, magnéziumban, mangánban, cinkben, foszforban, valamint rostokban, szénhidrátokban és fehérjékben gazdag: számos tudományos kutatás kimutatta már a hüvelyesek egészségre gyakorolt pozitív hatását. Fogyasztásuk továbbá jótékony hatással bír a túlsúly, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

2. Komplex szénhidrátokban...

Lassan emészthető, komplex szénhidrátokban és rostokban gazdag zöldségek, ezáltal teltségérzetet biztosítanak! Alacsony glikémiás indexük által hosszú távon is energiát biztosítanak a szervezet számára. Rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a koleszterinszint és a kardiovaszkuláris kockázat csökkentéséhez.*

* Bazzano L.A., Thompson A.M., Tees M.T., et al., Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials, Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2011 Abeysekara S., Chilibeck P.D., Vatanparast H., et al., A pulse-based diet is effective for reducing total and LDL-cholesterol in older adults, Br J Nutr, 2012

3. ... és fehérjékben gazdag növények

A hüvelyesek 5–10%-os fehérjetartalmukkal (5,6–10,2 g 100g főtt hüvelyesre számolva*, a szója kivételével) rendkívül fontosak a kiegyensúlyozott étrend szempontjából. A bennük található fehérje különbözik a hústól, mivel lizinben gazdag és kéntartamú aminosavakban szegény. Jó hír: a gabonafélék (búza, rizs, stb.) tartalmazzák mindazt, ami hiányzik a hüvelyesekből - összepárosításukkal megfelelő minőségű fehérjéket kapunk. A vesebab és rizs, lencse és tészta, búzadara és csicseriborsó mind nyerő páros!

* source: CIQAL

4. Jótékony hatással vannak a talajra és a környezetre

Természetes zöld műtrágyaként szolgálnak, mivel ezek a növények megkötik a levegőben lévő nitrogént (a növény növekedésének nélkülözhetetlen elemét), és visszajuttatják a talajba, amely természetes módon megtermékenyíti a termőföldet és kedvez az új hajtásoknak. Ezáltal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását (nem lesz szükségünk szintetikus ásványi műtrágyákra) és hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez.

5. És nem utolsósorban nagyon finomak!

Az egész világon kedveltek és különböző formában fogyaszhatók: libanoni falafel, tex-mex chili con carne, pirított rizs lencsével, hogy csak pár fogást említsünk. Alacsony áruk miatt teljesen növényi alapú és kiegyensúlyozottabb étkezési szokásokat tesznek lehetővé. És hogy időt spóroljunk, konzerv formájában is megtaláljuk őket, amellyel elkerülhetjük a túlságosan hosszú áztatási és főzési időt.