1. >Magazin
  2. >4 tipp a kertünk téliesítéséhez

Bárki, aki a télre gondol, hidegre, rossz időre, esőre és fagyra asszociál. Annak érdekében, hogy a kertünk a lehető legjobb állapotban vészelje át a téli időszakot, érdemes figyelembe vennünk az alábbiakat.

1. Betakarítás

Első lépésként szedjük le a szezonális zöldségeket (sütőtök, édeskömény, mángold, cékla), majd távolítsuk el a tönkrement terményeket és komposztáljuk őket (kivéve a magokat, amelyek szárba szökhetnek). Az elszáradt leveleket a talajon hagyhatjuk, kiváló tápanyagként szolgálnak a föld számára. 

2. Védelem

Bár a tél nem a legideálisabb időszak a kertészkedésre, néhány zöldség (sárgarépa, póréhagyma, fehérrépa, zeller, fekete retek, káposzta, téli saláta) képes túlélni a hideg időszakot, ha megfelelően gondoskodunk róluk. A leghidegebb hetekben javasolt fóliával betakarni a zöldségeket. 

 

3. Levegőztetés

Ahol a talaj szabadon marad, széles villával vagy U-villával szellőztessük anélkül, hogy túl mélyre szúrnánk (15-20 cm elég). Ilyenkor van lehetőségünk a gyomok eltávolítására, illetve a komposzt felhasználására, hogy a nyári vetés (paradicsom, paprika, chili paprika, padlizsán) után kimerült földet újra tápanyaggal lássuk el. 

 

4. Befedés

Utolsó lépésként fedjük be a talajt annak érdekében, hogy elkerüljük az eróziót, a fagykárokat és a tápanyag kimosódását. A mulcsolás a vastagon takaró mulcsnak vagy leveleknek köszönhetően elősegíti a termőtalaj természetes védelmét - akár nedves kartonpapírt is használhatunk erre a célra, amelyre köveket tegyünk nehezékként. Egy másik megoldás lehet a természetes - különösen a zöldségekből készült - műtrágya, amelyből hatékony mulcsot készíthetünk az első hajtások megjelenése előtt.