1. >Magazin
  2. >A Bonduelle az energiafelhasználás csökkentésére törekszik

A Bonduelle az energiafelhasználás csökkentésére törekszik

Az energiafelhasználás csökkentése lehetővé teszi számunkra, hogy környezettudatosabbak legyünk!

Képzeljük el magunkat a konyhában, miközben az ételünk a tűzhelyen készül. A mosáshoz és főzéshez vízre, a főzéshez melegre, a tároláshoz pedig hidegre van szükség. Most képzeljük el mindezt, de egy olyan gyár dimenzióiban, amely naponta több tonna zöldséget alakít át, legyen szó akár fogyasztásra kész termékekről, konzervekről vagy fagyasztott áruról – már attól izgatottak leszünk, ha a villanyszámlára gondolunk!

 

 

 

Ahogy Antoine H. – a Bonduelle kutatás-fejlesztési projektvezetője és energetikai szakértője – emlékeztet: „Mivel a víz és az energia szorosan összefügg az ipari épületekben, az, hogy megoldásokat keresünk arra, hogy a körülbelül 50 agráripari telephelyünk kevesebb vizet, energiát, áramot és földgázt fogyasszon, a környezeti hatások korlátozására irányuló megközelítésünk szerves része. A gáz- és áramfogyasztás csökkentése nemcsak az energiaszámlák csökkentését, hanem alacsonyabb CO2-kibocsátást tesz lehetővé, amely kulcsfontosságú a globális felmelegedés elleni küzdelemben.” Azonban a konzerv- és fagyasztott áruknak, valamint a friss termékeknek eltérő az energiaigénye: „egyes megoldások egy-egy specifikus kereskedőhöz, mások más-más technológiához valók, míg mások magáról az épületről és környezetéről szólnak.” Ezekből adódik az energiafogyasztás egynél több szinten történő korlátozásának követelménye.

Valójában két alapvető tényező teszi lehetővé a termelő üzemek szénlábnyomának csökkentését. Először is, a fogyasztás csökkentése különféle lépéseken keresztül megy végbe: a személyzet tudatosításától a berendezés beállításainak módosításáig, valamint a berendezések kevésbé energiaigényesre cseréléséig. „Sokat dolgozunk az energia visszanyerésén is, vagyis a kibocsátott anyagokat egy másik folyamatban elsődlegesen felhasználjuk” – magyarázza Antoine.

 

Az energiaforrások módosítása szintén napirenden van. Ha a feldolgozó üzemek gyakrabban használnak gázt, a fagyasztott élelmiszereket előállító gyárak több villamosenergiát használnak fel, amely megújuló energia. 2019-ben a portugáliai santarémi gyár 5000 nm-es területű tetőt szerelt fel több mint 3000 fotovoltaikus napelemmel, amely évi 8%-kal csökkentette az energiavásárlást (körülbelül 1200 megawatt megtakarítás), miközben felgyorsította a CO2-kibocsátás csökkenését (évi 570 tonna). Egy másik példa: az Estrées-Mons-i gyár számára a metanáció teszi lehetővé, hogy felhasználja a mezőgazdasági hulladékot. Mivel biomassza is képződik a fagyasztott és konzerv zöldségeket gyártó üzemben, ezzel lesz teljes a körforgás.