1. >Receptek
  2. >Zöldborsó "guacamole"

Zöldborsó "guacamole"

Nincs szükségünk avokádóra, ha van otthon zöldborsó! A borsóból készült "guacamole" előételként sós krékerrel és zöldségrudakkal vagy szendvicsekben is fogyasztható.
Könnyű
4 személy
10 perc
60 perc
Hozzávalók
4 személyre
300 g friss vagy fagyasztott Bonduelle zöldborsó

1 paradicsom

1 szál újhagyma

fél gerezd fokhagyma

3 ek olívaolaj

1 lime leve

chili ízlés szerint

só, bors
hozzávalók 4 személyre
300 g friss vagy fagyasztott Bonduelle zöldborsó

1 paradicsom

1 szál újhagyma

fél gerezd fokhagyma

3 ek olívaolaj

1 lime leve

chili ízlés szerint

só, bors
  1. lépés 1
    A zöldborsót 5-7 perc alatt főzzük puhára forrásban lévő sós vízben, attól függően, hogy friss vagy fagyasztott zöldséget használunk. Majd szűrjük le és merítsük hideg vízbe, hogy megtartsa a színét.
  2. lépés 2
    Vágjuk a paradicsomot kis kockákra és kisebb karikákra az újhagymát. Hámozzuk meg a fokhagymát.
  3. lépés 3
    Keverjük össze a fokhagymát, a borsót, az olívaolajat, a lime levét, a sót és a borsot. Ízlés szerint fűszerezzük chilivel.
  4. lépés 4
    Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a felkarikázott újhagymát, majd alaposan keverjük össze. Helyezzük a hűtőszekrénybe legalább 1 órára, mielőtt előételként tálalnánk tortilla chips-szel vagy zöldségrudakkal.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Hasselback sültkrumpli mentás zöldborsók...

    Izgalmas és látványos recept burgonyából! A zöldségeket egészben hagyjuk, és 2-3 mm-enként bevágjuk, úgy, hogy az alja egyben tartsa a szemeket. Az így kapott rétegeket kenjük meg fokhagymás -zöldfűszeres olívaolajjal, majd így süssük meg a burgonyákat. Mentás, újhagymás zöldborsókrémet kínáljunk mellé.

  • Ázsiai tésztaleves csirkemellel és kukor...

    Finom, melengető ázsiai tésztaleves recept, amely mindössze 30 perc alatt elkészül. Csirkehússal, ri...

  • Krumplis-zöldborsós halfasírt lime-os, c...

    Kívül ropogós, belül puha és krémes halfasírt fehér húsú tengerihallal, zöldborsóval, újhagymával és...

További tippek

Ki ne szeretné a guacamole-t? Ez az avokádó alapú mártogatós koktélparadicsommal, rózsaszín retekkel, uborka hasábokkal, nyers vagy grillezett cukkini hasábokkal, almaszeletekkel és tortilla chipssel vagy grissinivel tálalva az előételek sztárja.

A tradicionális avokádó guacamole-hoz elég néhány hozzávaló és az elkészítése különösen egyszerű: keverjünk össze egy érett avokádót, citromlevet, fokhagymát és sót. Miután mindent összekevertünk, adjunk hozzá finomra vágott vöröshagymát, felkockázott paradicsomot, egy kevéske koriandert és chilit ízlés szerint. Tehetünk bele pár csepp csípős Tabasco-t is - néhányan csak egy teáskanálnyit, mások akár egy evőkanálnyit is adnak hozzá, csak rajtunk múlik az arány! Egyesek a teljesen sima, krémszerű állagot szeretik, míg mások a darabosabb, villával összenyomkodott textúrát kedvelik: annyiféle guacamole recept létezik, ahány család Mexikóban, de a recept mindig egyszerű és nem túl időigényes.

Egyéb, guacamole által inspirált receptek: brokkoli guacamole (a főtt brokkoli helyettesíti az avokádót, extra olívaolajjal a krémes állagért), kecskesajttal és mentával gazdagított guacamole, és ahogy a fenti recept készült, tört zöldborsó püréből készült guacamole. Ehhez friss vagy fagyasztott zöldborsót is használhatunk. A legnehezebb a receptben? A borsó megfelelő főzése, hogy megtartsa a színét. Ehhez merítsük hideg vízbe főzés után, így szép zöld marad. Ha konzerv zöldborsót használunk, alaposan öblítsük le a zöldséget.

A különbözőképpen ízesített guacamole ideális recept partykhoz, vacsoráknál előételként vagy mártogatósként aprított korianderrel és pár szelet lime-al tálalva. Tökéletes vegetáriánus tálakhoz, vagy egy quiche-ből, salátából, tésztából vagy ravioliból álló könnyű étkezés teljessé tételéhez a krémessége és rendkívül finom íze miatt. Akár avokádóból, brokkoliból vagy zöldborsóból készül, kétségtelen, hogy az egyszerű guacamole receptnek helye van a repertoárunkban!