Bonduelle - Staféta kanál 

INDUL A STAFÉTAKANÁL

Indul a StafétaKanál! Egy játék, mely során négy tehetséges gasztroblogger bizonyítja hétről-hétre, hogy az igazán jó fogásokhoz nem kell más, csak minőségi alapanyagok és sok-sok fantázia. Egyetlen szabályt kell csupán betartaniuk. Mindenkinek a versenytársa által meghatározott alapanyag felhasználásával kell főznie. Hogy mi készül majd a kijelölt zöldségből? Az már csak rajtuk múlik.

Tartson velünk és kövesse a lányok konyhai kalandjait itt a honlapon, a Bonduelle Facebook-oldalán, és a bloggerek felületein!

Bezselics Ildikó

“Két cica konyhája”

  • újságíró, szerkesztő, gasztroblogger
  • a Receptek a Két cica konyhájából, a Nagyvilág konyhái 1., a Magok a konyhában - Hüvelyesek szakácskönyvek szerzője
  • a Szigetköz szerelmese
  • sosem készíti el ugyanúgy ugyanazt az ételt
  • legfőbb motivációja, hogy minél rövidebb alatt, minél egészségesebb alapanyagból készítsen finom ételeket
Szeptember 22. - Október 5.

Karibi tarja kukoricakásával

TOVÁBB A RECEPTHEZ

HOZZÁVALÓK (6 személyre)

Karibi szószban sült tarja

  • 6 evőkanál csiliszósz
  • 6 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál szirupos narancshéj
  • 2 evőkanál osztrigaszósz
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 grapefruit leve
  • 1 lime leve és ½ kávéskanálnyi reszelt héja
  • ½ dl tequila
  • 6 szelet sertéstarja

Csilis-korianderes kukoricakása

  • 6 dl víz
  • 6 dl kókusztej
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 250 g kukoricadara
  • 250 g Bonduelle Gold Chili kukoricakonzerv
  • 1 barna kockacukor
  • 1 csokor friss korianderlevél
  • 1 lime leve és héja

ELKÉSZÍTÉS

Karibi szószban sült tarja

A húst besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A pácot egy nappal előbb összekeverjük, majd sütés előtt fél órával beleforgatjuk a hússzeleteket, és a hűtőbe tesszük (ez az idő lehet hosszabb, de maximum egy éjszakát javasolok). Sütés előtt egy vas edénybe vagy tepsibe rendezzük a tarjaszeleteket, ráöntjük a páclevet, és lefedve, előmelegített 200 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Csilis-korianderes kukoricakása

A vizet összekeverjük a kókusztejjel, a sóval, beletesszük a kockacukrot és felforraljuk. Beleöntjük a kukoricadarát, és folyamatos keverés mellett forrásig hevítjük. Hozzáadjuk az olívaolajat és a lecsöpögtetett Bonduelle Gold Chili kukoricakonzervet, az apróra vágott korianderlevelet, a lime levét és héját, majd lefedve, 15 percig meleg helyre tesszük tálalás előtt. Tányérra szedve a sült tarjával tálaljuk, meglocsolva a sült hús szaftjával.

Hadarik Rita

"Rita Konyhája"

  • gasztroblogger
  • az Egészséges ínyencfalatok lisztérzékenyeknek (is) című szakácskönyv szerzője
  • a Hadarik Rita márkájú gluténmentes lisztkeverékek fejlesztője
  • az ínyenc reformkonyha úttörője
  • szeret játszani az egyes alapanyagok textúráival, az ízek kombinációival
  • két fiú gyermek édesanyja
Október 6. - Október 19.

Kolbászos Piedone bab focacciával

TOVÁBB A RECEPTHEZ

HOZZÁVALÓK (4-5 személyre)

Kolbászos Piedone bab

  • 1 ek sütőolaj (például repce)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál szárazkolbász
  • 1 kisebb cukkini
  • 3 konzerv Piedone szószos bab
  • bors

Focaccia

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg búzadara
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl szobahőmérsékletű, fehérbor
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 dl meleg víz
  • fekete olajbogyó
  • rozmaring
  • durva szemű só

ELKÉSZÍTÉS

Kolbászos Piedone bab

A vöröshagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A kolbászról lehúzzuk a bőrét, majd felkockázzuk. A cukkinit megmossuk, felkockázzuk. Az olajon elkezdjük dinsztelni a vöröshagymát egy pici vízzel. Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a kolbászt és a cukkinit is, eggyütt lepirítjuk. Ekkor belekeverjük a kész Piedone szószos babot, összerottyantjuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Focaccia

A meleg vízben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a friss élesztőt, a száraz elemeket pedig összekeverjük egy dagasztó tálban. A liszt közepére egy mélyedést formázunk, ebbe öntjük az élesztős vizet. Alacsony fokozaton elkezdjük összekeverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a többi folyadékot is. Amikor a száraz és nedves elemek elkeveredtek, magasabb fokozatra vesszük a gépet, és 5-6 percig dagasztjuk, addig, amíg a tészta el nem válik a tál falától. (Ha túl ragacsos lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet.) A tésztát lefedve, meleg helyen másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt, akkor egy vagy két vékonyan kiolajozott tepsibe lapogatjuk a tésztát. Durva szemű sóval és rozmaringgal szórjuk meg, és belenyomkodjuk a felkarikázott olajbogyót. Előmelegített, légkeveréses sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. A focacciát szeletekre vágjuk, vagy csak tépjük, és még melegen tálaljuk.

Fűszeres Eszter

“Fűszer és lélek”

  • gasztroblogger
  • a Fűszer és lélek és a Leves minden napra szakácskönyvek szerzője
  • inspirálják a világ minden tájáról származó fűszerek
  • kedvenc területei a zsidó, az arab konyha és a levesek
  • minden nap főz a családjának
Október 20. - November 2.

Zöldséges rizottó sajtos zöldséggolyóval

TOVÁBB A RECEPTHEZ

HOZZÁVALÓK (4 személyre)

Sajtos zöldséggolyó

  • 1 doboz Bonduelle Créatif Duo konzerv lecsepegtetve
  • 1 zsemle, beáztatva, kinyomkodva
  • 5 dkg frissen reszelt sajt
  • 1 csokor újhagyma, apróra vágva
  • kakukkfű ízlés szerint
  • bors
  • olaj a sütéshez

Zöldséges rizottó

  • 2 doboz Bonduelle Créatif Duo konzerv (2 konzerv leve, és 1 konzervből a zöldségek)
  • 1 csokor újhagyma, apróra vágva
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg kerek szemű rizs
  • bors
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán
  • 1 g sáfrány
  • 2 dl tejszín

ELKÉSZÍTÉS

Sajtos zöldséggolyó

A zsemlét beáztatjuk hiden vízben, majd kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a villával összetört lecsepegtetett Bonduelle Créatif Duo konzervet, a sajtot, a felkarikázott újhagymát, a sót és borsot és a kakukkfüvet, majd villával alaposan szétnyomkodjuk, összedolgozzuk a hozzávalókat.  Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle, majd forró olajban minden oldalát pirosra sütjük. 

Zöldséges rizottó

A rizottóhoz üvegesre pároljuk a hagymát a vajon, majd rádobjuk a rizst, és picit megpirítjuk. Adagonként adjuk hozzá a konzerv felfogott zöldséglevét, mindig annyit, amennyi ellepi, majd hagyjuk, hogy beigya. Fontos, hogy folyamatosan keverjük közben! Ha elfogy a zöldséglé, pótoljuk vízzel. Amikor már kezd a rizs megdagadni, hozzáadjuk a sáfrányt is. Ha a rizs már “fogkemény”, vagyis még nem teljesen puha, de már csak a közepén érzünk pici keménységet, akkor hozzáadjuk a tejszínt és parmezánt, végül mielőtt elzárnánk a lángot, belekeverjük a zöldségeket is. Sózzuk, borsozzuk, azonnal fogyasztjuk.

Tipp:
Mindkét étel magában is megállja a helyét. A zöldséggolyó például tejföllel meglocsolva isteni vacsora!

Lendvai Lilla

"Stylist a konyhában"

  • stylist, blogger, ételfetisiszta
  • RTL Klub Konyhafőnök című gasztroreality középdöntőse
  • rajong a tojásért és a tartalmas reggelikért, nagy álma, hogy saját reggelizőt nyisson
  • példaképei Mautner Zsófia és Keith Floyd
  • egy egyéves kisfiú édesanyja
November 3. - November 16.

MEXIKÓI TÉPETT CSIRKE POLENTÁVAL

TOVÁBB A RECEPTHEZ

HOZZÁVALÓK

Mexikói tépett csirke polentával

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g koktélparadicsom
  • 1 konzerv Bonduelle Mexicana Szószos Bab 
  • 2 sült csirkecomb húsa
  • friss rozmaring
  • 250 g kukoricaliszt
  • 40 g vaj 
  • só, bors, cukor, olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

Mexikói tépett csirke polentával

A szétzúzott fokhagymát olívaolajon átfuttatjuk, rádobjuk a apróra vágott koktélparadicsomot és sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk rotyogni, amíg egy kissé össze nem esnek a hozzávalók. Ráöntjük a Bonduelle Mexicana Szószos Babot, és addig főzzük, amíg sűrű ragut nem kapunk. Közben a csirkehúst rusztikus darabokra tépjük. Az egészet hőálló tálba tesszük, és az elkészült massza tetejére friss rozmaringot szórunk, majd rászórjuk a csirkét. Időközben lobogó forró vízzel, állandó keverés mellett (mixerrel) elkészítjük a polentát. Vajjal keverjük krémes állagúra, majd sózzuk, és egy csipet cukrot is teszünk bele. A masszát a étel legtetejére halmozzuk, úgy, hogy beterítse a ragut teljes egészében. Ekkor 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, a felső sínre. A tetejét "kopogósra" sütjük kb. 20 perc alatt. Kivesszük, és hagyjuk hűlni, hogy vágható legyen.