1. >Magazin
  2. >Miért a tök Halloween szimbóluma?

Nincs Halloween faragott tök nélkül! A belülről megvilágított töknek, például a híres Jack-o'-lámpásnak gyakran ijesztő a mosolya, de a lámpás nem mindig tökből készült...

Kezdetben volt a Samain

A Halloween - amely az All Hallows-Eve-ből származik - október 31-ére, Mindenszentek napjának előestéjére esik. Mielőtt azonban a kereszténység kisajátította volna, kelta vagy pogány ünnep volt Samain néven, melyet Írországban és Skóciában ünnepeltek. A többnapos ünnep valószínűleg az év végét és az új év kezdetét jelentette. Éjjel elvékonyodott a határ az élők és a holtak világa között. A szellemek ekkor meglátogatták az embereket, akik félelmetes jelmezeket viseltek, hogy félrevezessék vagy elrettentsék őket.

A Jack-o'-lámpás fehérrépa

Ha már szellemekről beszélünk, a Jack-o'-lámpás Halloween legnépszerűbb karaktere. Egy ír meséből származik, amelyben egy Jack nevű férfi szembenézett az ördöggel. Halála után arra ítélték, hogy a mennyország és a pokol között vándoroljon az utolsó ítéletig egy kivájt fehérrépában izzó borostyánnal. A legenda szerint Jack minden évben megjelenik Halloween éjszakáján és megkísérti az élőket. Azaz történelmileg a Halloween sztárzöldsége a fehérrépa volt!

A fehérrépától a sütőtökig

Szóval miért használunk manapság sütőtököt vagy más narancssárga tököt? Az egyik magyarázat az ír történelem egyik fő eseménye lehet: az írek nagyszámú kivándorlása az Egyesült Államokba a nagy éhínség idején, amikor - 1845 és 1852 között - a sziget szinte minden burgonyakészletét megsemmisítette a penész. Mivel fehérrépát ritkán termesztettek amerikai földeken; az újonnan érkezők választása egy helyi zöldségre esett, amely ősszel is bőven terem és jól faragható: a tökre! Így vette át a sütőtök a fehérrépa helyét.