1. >Magazin
  2. >Városi kertészkedés

Borsótermesztés tetőteraszon? Az új művelési technikáknak köszönhetően a zöldségfélék már akár háztetőkön, vadon vagy konténerekben is nőnek. Az alábbi cikkben a Bonduelle mindent megoszt a témáról, hátha kedvet kapunk a városi kertészkedéshez!

Városi kertészkedés

Tetőkön növekvő zöldségek, eper konténerekben, alagutakban termesztett gombák: a városi mezőgazdasági mozgalom által az egész világon zöldebbé válnak a városok. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint évente és m2-enként körülbelül 50 kg zöldséget lehetséges előállítani a városi területeken. A városi kertek összekötik a városlakókat a természettel, részt vesznek a levegő szűrésében, zöld területeket és munkahelyeket hoznak létre, emellett hozzájárulnak a városlakók élelmezéséhez: ez mind jó indok, hogy felkeltse érdeklődésünket az újfajta gazdálkodás iránt.

 

KIVÉTELES FARMOK

A városokban mindig is a helyhiány számított az elsőszámú problémának. Vad területek, elhagyott épületek, pincék és háztetők: a használatba vett terek gyakran teljesen meglepik az embert.

-  Háztető: a legegyszerűbb opció. Sok egyéni megoldást láthatunk virágládák vagy kis kertek telepítésére, de egyre több vállalkozás szakosodik tetőkertekre is. A Topager (https://www.facebook.com/topager/), a Merci Raymond (https://www.facebook.com/collectifmerciraymond/) vagy a Peas and Love (Párizs és Brüsszel) cukkinit és sárgarépát termel. Brüsszel vezető helyet foglal el: 37 üzletet és 45 éttermet látnak el a belvárosban lévő tetőkertek. Az új lakásprojektek szintén figyelembe veszik a városi tetőkerteket: Tours-ban a 2019-ben megnyílt „Les Jardins Perchés” apartmanház 74 „alacsony energiafelhasználású” szociális lakásához egy nagy zöldségfarm is tartozik.

- Elhagyott parkolóhely: leginkább a gazdálkodás bizonyos formáira (gyógynövények, gombák, cikória), alkalmas, ilyen például a párizsi Caverne (https://www.facebook.com/FermeUrbaine/).

- Vadon: sajnos ez a legritkább egy városban!

 

ÚJFAJTA GAZDÁLKODÁS

Ha nincs hely a széles ágyásoknak, manapság már többféle technológia lehetővé teszi a mezőktől távol eső területeken történő gazdálkodást. A hidroponikus növénytermesztés (nem földben növekvő növények) megengedi, hogy bárhol gazdálkodhassunk. Franciaországban az Agricool konténerek (https://www.facebook.com/agricool.co/) szamócát termelnek, míg Németországban az InFarm átlátszó tartályaiban (https://www.facebook.com/infarm.de/) salátákat és gyógynövényeket termesztnek közvetlenül a szupermarketekben! Végül néhány gazdaság a hidroponikus növénytermesztést a haltenyésztéssel (aquaponie) kombinálja, például a lyoni Refarmers (https://www.facebook.com/FermeUrbaineRefarmers/). Ezek mind rendkívül ígéretes, új ökoszisztémák.

 

FRISSEBB, KÖZELEBB

A fogyasztási helyhez közelebb eső termesztés csökkenti a szállítás távolságát, ezáltal a szénlábnyomot is. Minél közelebb van, annál frissebb a zöldség, amely az ízre is kihat. A háztetőkön sok tradicionális növény termeszthető, mivel az organikus, hidroponikus növénytermesztés lehetővé teszi a növényvédő szerek teljes elhagyását, azáltal, hogy 100%-ig szabályozza a növekedés feltételeit. Ráadásul mindenki számára elérhető: az amerikai Detroitban már 1500 városi gazdaság és kert létezik.