1. >Magazin
  2. >Hogyan párosítsuk a csokoládét zöldségekkel?

NE FÉLJÜNK ZÖLDSÉGEKKEL PÁROSÍTANI A CSOKOLÁDÉT!

Mogyoróval, ganache-ként vagy önmagában, a csokoládé sokféleképpen fogyasztható, akár zöldségekkel is! A paprika, a cékla, a csicseriborsó, a vörösbab vagy a cukkini például tökéletesen illik hozzá.

Zöldségek csokoládéval? Elsőre biztosan furán hangzik! Mégis, a csokoládé kezdetben egy chilivel - a paprika unokatestvérével - fűszerezett ital volt. Manapság pedig édesköménnyel vagy sütőtökkel készített ganache-okat is találhatunk. Ezek a párosítások nemcsak finomak, hanem könnyebbé is teszik a sütemények tésztáját: a természetes rostokban gazdag zöldségek lehetővé teszik a vaj mennyiségének csökkentését, anélkül, hogy megváltoztatnák a textúrájukat. Természetesen lágy ízük azt is lehetővé teszi, hogy kevesebb cukrot tegyünk a tésztába, továbbá különleges ízzel gazdagítja azt. Íme, a Bonduelle 5 kedvenc zöldsége, melyet csokoládéval párosíthatunk.

PAPRIKA

Inkább piros paprikát, mint zöldet használjunk - chilivel való kapcsolata egyértelművé is teszi a párosítást. A legegyszerűbb, ha cukorszirupban készítjük el. Hámozzunk meg egy paprikát zöldséghámozóval, vágjuk kockákra és tegyük forró szirupba (80 g cukor 10 cl víz arány). Főzzük 10-15 percig, amíg a paprika megpuhul, majd csepegtessük le. Ezután adjuk kedvenc csokoládétortánkhoz vagy tegyük csoki mousse-ba.

CÉKLA

Sötét színe és édes íze miatt könnyedén elrejthető a csokoládétortában, anélkül, hogy bárki észrevenné! A főtt cékla lágy textúrája hihetetlen puhaságot kölcsönöz a tortának. Turmixoljunk össze 250 g főtt céklát, majd adjunk hozzá 3 tojást, 150 g cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot és 15 cl olajat. Miután összedolgoztuk, keverjünk össze 175 g lisztet, 50 g cukrozatlan kakaót és 1 tasak sütőport, majd öntsük a masszához.

Tegyük kivajazott és lisztezett edénybe, és helyezzük 45 percre a 180° C fokra előmelegített sütőbe. Miután langyosra hűlt, vegyük ki a formából és hidegen fogyasszuk.

 

 

CSICSERIBORSÓ

Amikor csicseriborsó konzervet használunk, őrizzük meg a levét, mivel a tojásfehérjéhez hasonlóan felverhető! A csokoládé mousse, a habcsók és a macaron mind könnyen elkészíthető vele, mivel 3 evőkanál csicseriborsó lé (más néven aquafaba) 1 tojásnak felel meg. Kicsit tovább tart habbá verni, ezért a művelethez elektromos habverőt is használhatunk. A tökéletes eredmény és jobb tartás érdekében adjunk hozzá porcukrot (kb. 30 g-ot 10 cl csicseriborsó léhez).

VÖRÖSBAB

Tegyünk a gyöngyöző chili con carne-ba étcsokoládét és hagyjuk, hogy felolvadjon a szószban - új szintre emeli az étel ízét! Pürésítve a lisztet és a vajat is kiválthatja a brownie-ban. Keverjünk össze 1 doboz lecsepegtetett vörösbab konzervet (240 g), és adjunk hozzá 5 cl tejben felolvasztott 160 g étcsokoládét. Adjunk hozzá 2 tojást, 60 g cukrot, egy kis vanília kivonatot, valamint 50 g diót, mogyorót vagy apróra vágott mandulát. Öntsük az egészet egy kivajazott, négyzet alakú sütőtálba, és süssük 25 percig 180°C fokon. Hagyjuk kihűlni, majd legalább 2 órára helyezzük a hűtőbe, mielőtt kockára vágva tálalnánk.

CUKKINI

Lereszelve lágyságot ad minden süteménynek, miközben rendkívül diszkrét az íze. Használatával kevesebb zsiradék és cukor kell a süteményekhez, mégis rendkívül finom lesz a végeredmény! Reszeljünk le 300 g cukkinit és nyomkodjuk ki belőle a nedvességet. Keverjük össze 200 g olvasztott sütőcsokoládéval, 4 tojássárgájával, 70 g cukorral, 50 g kókuszreszelékkel és egy csepp vanília kivonattal. A négy tojásfehérjét verjük fel egy csipet sóval, és lassan adagoljuk a masszához. Öntsük egy kiolajozott edénybe és 40 percig süssük 180 °C fokon. Hidegen fogyasszuk.