1. >Magazin
  2. >Hogyan lehet tartós az életmódváltás?

Hogyan lehet tartós az életmódváltás?

Tele van az internet az életmódváltással kapcsolatos tippekkel és tanácsokkal, megszámlálhatatlan mennyiségű diéta, mintaétrend látott már napvilágot az évek során. Persze mindenki más-más csodaszerre esküszik. Ember legyen a talpán, aki eligazodik az egészséges életmóddal kapcsolatos útvesztőben. A következő cikkünkben nem világmegváltó diétatippeket mutatunk, hanem bemutatjuk az egészséges életmód alapjait, amelyeket észben tartva hosszú távú sikereket érhetünk el.

1. Táplálkozás, folyadékfogyasztás

A legfontosabb alapelv, hogy figyeljünk arra, mit viszünk be a szervezetünkbe, illetve, hogy a tápanyagok megfelelő arányú összehangolása rendkívül fontos. Ebben lehet segítségünkre az Okostányér®, amely megmutatja, hogy egy napon belül hogyan érdemes összeállítani étrendünket. Tányérunk felére zöldségek és/vagy gyümölcsök kerüljenek, ami lehet párolt zöldség, savanyúság, de saláta is. Rendszeresen fogyasszunk hüvelyeseket és nem sózott dióféléket, olajos magokat is. A tányér másik felén pedig a gabonafélék (pl. tészták, péksütemények, gabona köretek) és a teljes értékű fehérjét tartalmazó termékek (pl. halak, tojás, túró) osztoznak.

Az arányok betartása mellett, figyeljünk a rendszeresség elvére és iktassunk be napi három-öt étkezést! A rendszeresség nem csak a táplálkozás, hanem a folyadékbevitel esetén is fontos. Naponta legalább 2-2,5 liter víz elfogyasztása javasolt, hiszen a víz részt vesz a tápanyagok emésztési, felszívódási és szállítási folyamataiban, valamint biztosítja a vérkeringést és a vérnyomást.

2. Testmozgás

Az egészséges életmód része a mozgás is. Napjainkban egyre elterjedtebb a mozgásszegény életmód, azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint hetente legalább 150 perc mérsékelten intenzív, vagy 75 perc intenzív mozgás javasolt. A jó hír, hogy nem csak a sport, de számos szabadidős tevékenység, pl. a tánc, kirándulás is aktivitásnak számít, nem is beszélve a házi-és kerti munkáról.

3. Alvás

Sokan nem gondolnak arra, hogy a táplálkozáson és a mozgáson túl van egy olyan tényező, amelyre mindenképp érdemes figyelnünk, ha karban akarjuk tartani testünk és lelkünk egészségét, ez pedig nem más, mint a pihentető alvás. A nyugodt pihenéshez számos út vezet. Lefekvés előtt 2-3 órával már ne végezzünk intenzív mozgást és ne fogyasszunk élénkítő hatású ételeket, italokat (pl. kávét). Hasonlóan támogatja a pihenést, ha lefekvés előtt kiszellőztetjük a hálószobát vagy ha keményebb matracot és jól szellőző ágyneműt választunk.

Ahhoz, hogy az egészséges életmód ne csak egy kósza hóbort legyen és hosszú távon beépüljön a mindennapjainkba, célszerű apró lépésekben haladni, ne akarjunk egyből mindent megváltoztatni, szépen lassan váljon szokássá a rendszeres séta vagy a rendszeres étkezés! Örüljünk a részsikereknek is, hagyjuk, hogy az apró lépéseink rendszeres szokássá, mindennapi rutinná váljanak, és csak ezt követően vezessünk be egy újabb változást!