1. >Magazin
  2. >5 növényi vasforrás

Bár a hús és a hal a legelterjedtebb vasforrás étrendünkben, a zöldségféléknek szintén fontos szerepük van az étrend kiegyensúlyozásában. Ismerjük meg a vasat tartalmazó zöldségeket, hüvelyeseket és dióféléket, és fedezzük fel, hogyan segíthetjük elő az ásványi anyag jobb felszívódását.

Állati eredetű vas...

A húsban, húskészítményekben és halakban található vas pontos neve Hem-vas. Ezekben az élelmiszerekben nagy mennyiségben és testünk által könnyen felszívódó formában van jelen: ötször jobban felszívódik, mint a nem Hem-vas.

...és növényi eredetű vas

A zöldségek és a tejtermékek tartalmazzák a nem Hem-vasat. Ezek az ételek egyben olyan komponenseket is tartalmaznak, melyek rossz hatással vannak az ásványi anyag felszívódására (fitinsav, oxálsav, kalcium vagy tannin).

Mire való a vas?

A vas hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez és résztvesz az immunrendszer normális működésében.                                             

Hogyan szívódik fel jobban?

A C-vitaminnal való társítás kedvez a vas asszimilációjának: a paprika, káposzta, piros bogyós gyümölcsök, kivi és a citrusfélék kiváló köretként vagy desszertként szolgálhatnak. A friss citrom- vagy narancslével történő párosítás szintén jó módszer a nem Hem-vas felszívódásának javításához: az utolsó pillanatban adjuk hozzá, hogy megőrizzék C-vitamin tartalmukat, amely préselés után 30 perccel eltűnik.

 

Száraz lencse

8-9 mg / 100 g, ami 3-4 mg / 100 g (főtt állapotban)
Annyi vasat tartalmaz, mint a steak! Mindaddig, amíg az ásványi anyag asszimilációját gyümölcsös desszerttel vagy salátaformában fogyasztva fokozzuk. A paprika, a petrezselyem és a citromlé ideális párosítás!

 

Pisztácia

7-8 mg / 100 g
Mint sok olajos mag (mandula, mogyoró, kesudió), a pisztácia is tartalmaz vasat, de ebből az élelmiszer csoportból ebben van a legtöbb. Színes csemege, és egyben rendkívül gazdag tápanyagokban is!

Száraz fehérbab

7-8 mg / 100 g, ami 3-4 mg / 100 g (főtt állapotban)
A hagyományos ételekben előforduló hüvelyest hozzáadhatjuk levesekhez, de langyosan vagy salátában is fogyaszthatjuk.

 

Petrezselyem

5-6 mg / 100 g
Sokkal több, mint egy dekoratív fűszernövény: a petrezselyem finom ízt és tápanyagokat kölcsönöz az ételeknek. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a finom libanoni tabbouleh egyik fő alapanyaga, de akár smoothie-kba is beletehetjük a szárával együtt.

 

Spenót

3-4 mg / 100 g
A spenót is tartalmaz vasat, de közel sem annyit, mint gondoltuk! Egy tizedesvessző hibája, hogy sokáig azt gondoltuk, tízszer több ásványi anyag van benne.