1. >Magazin
  2. >5 házi készítésű természetes műtrágya

Nem szükséges kertészetbe mennünk, hogy javítsuk a termések hozamát! Az alábbiakban bemutatunk 5 olcsó és természetes műtrágyát, amely kíméli a környezetet.

1/ Őrölt kávé

Azt már tudjuk, hogy kiolvashatjuk belőle a jövőt, felfrissíthetjük vele a hűtőszekrényt vagy megtisztíthatjuk vele az eltömődött lefolyókat - de az őrölt kávé természetes műtrágyaként is használható, mivel nitrogént, foszfátot és káliumot tartalmaz. Megszárítva és az ültetés előtt kis mennyiségben földdel összekeverve kifejezetten alkalmas a palánták számára.

2/ Tojáshéj

Tomato aficionados often put it at the bottom of plant holes to prevent top necrosis or “blossom end rot” (in that case, it is better to turn them into a powder to optimise their efficiency).

A száraz, sodrófával összezúzott tojáshéj beépül a talaj felszíni rétegébe, hogy ásványi anyagokat juttasson a földbe, beleértve a kalciumot is. A paradicsom kedvelői gyakran a növény aljához teszik, hogy megakadályozzák a nekrózist vagy a rothadást (ebben az esetben jobb, ha a hatékonyság optimalizálása érdekében porított tojáshéjat használunk).

3/ Használt teafilterek

A talajra helyezve műtrágyaként szolgálnak a növények számára, és táplálják a férgeket, illetve elűzik azokat a rovarokat, amelyek nem szeretik az illatukat. Valójában még az edények aljába helyezhető agyaggyöngyöket is helyettesíthetik, mivel vízelvezető rétegként működnek.

 

 

 

4/ Banánhéj

Tele van káliummal és más, a veteményeskert számára szükséges tápanyagokkal, ezért a banánhéj a sok törődést igénylő zöldségek (paradicsom, padlizsán, tökfélék) gyökeréhez tehető ültetéskor, mivel bomlás közben táplálja a palántákat. Egy hétig vízben tárolva felhasználható a növények öntözéséhez használt víz tápanyagtartalmának fokozásához is. Télen talajtakarásra is kiválóan alkalmas, főleg kisebb veteményesekben, mivel megakadályozza a levéltetvek elszaporodását. Ki tud ennél jobb módszert?

 

5/ Hamu

Végül, ha van kéményünk vagy faszenes grillünk, tartsuk meg a természetes, kezeletlen fából származó hamut, mert kálciumban, káliumban, szilícium-dioxidban és magnéziumban gazdag. A zöldség- és eperpalánták aljához kell önteni, de csakis miután kihűlt. Vigyázat: óvatosan bánjunk vele, hogy elkerüljük a talaj egyensúlyának megzavarását és a növények károsodását!