1. >Magazin
  2. >Minden, amit a növényi szívószálról tudni kell

Az egyszer használatos műanyag szívószálak komoly környezetvédelmi károkat okoznak, de szerencsére 2021-től az Európai Unió betiltja őket. Azért, hogy felesleges hulladék nélkül, de szívószállal élvezhessük kedvenc italunkat, bemutatunk 4 növényi alapú és környezetbarát alternatívát.

 

Szalma szívószál

A szalmaszálat már azelőtt is használták, hogy az ipari papír és műanyag szívószál létezett volna! Manapság számos gyártó kezdi újra felfedezni a természetes búza vagy rozs szívószálat, melyek könnyen újrahasznosíthatók. Meleg és hideg italokkal egyaránt használhatók, és folyadékokkal érintkezve nem válnak puhává.

 

Bambusz vagy nád szívószál

A bambusz szinte mindenre használható. Bár nem készülhet belőle hajlított vagy összecsukható szívószál, de újrafelhasználható, szilárd és hulladékmentes alternatíva, amellett, hogy szép a megjelenése. A fa nagyon ellenálló anyag, hideg és meleg italokhoz egyaránt használható, és nincs semmilyen íze. Ugyanakkor a nádból készült szívószálak komposztálhatók is.

Nádcukor szívószál

Nádcukor rostból készül - amely a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításának jó példája -, komposztálható, biológiailag lebomló, és 50° C fokig ellenálló. Hab a tortán: teljesen lebomlik, és részben aminosavakká alakul, ezáltal kiválóan táplálja a talajt! Így két legyet üthetünk egy csapásra!

Ziti vagy spagetti szívószál

Micsoda ötlet! Nem kell messzire mennünk: a megoldás gyakran a szupermarketben vagy az olasz delikátokban található! A Dél-Olaszországra jellemző hosszú és üreges ziti vagy a spagetti ideális a műanyag szívószál pótlására. Megfelelően szilárd és vastag, hogy ne olvadjon el, és nemcsak környezetbarát, hanem gazdaságos is. Az olasz életérzés szellemében használjuk Aperol Spritzben.