1. >Magazin
  2. >A béta-karotin nem csak barnuláshoz jó

 

A főként zöldségekben található béta-karotint már jól ismerjük barnaságra gyakorolt hatásáról, de rendkívül fontos a test megfelelő működéséhez is. Elmondjuk miért.

A beta-karotintól az A-vitaminig

Az A-vitamin - melyet 1912-ben fedeztek fel - nélkülözhetetlen minden életkorban. Napi bevitele retinol (állati eredetű aktív A-vitamin) vagy béta-karotin (zöldségből származó A-provitamin) formájában ajánlott.
Utóbbi valójában egy pigment, amely sok narancssárga, piros, sárga vagy zöld színű zöldségben megtalálható. A máj alakítja át A-vitaminná, amely alapvető szerepet játszik a szem egészséges működésében, különösen az éjszakai látásban. Továbbá számos olyan funkciót szabályoz, mint a növekedés, a szövetek (bőr, bél nyálkahártya), az immunrendszer, a bőr védelme a külső hatások (például napégés) vagy a sebgyógyulás.

 

Miben található beta-karotin?

Testünk béta-karotin igényének kulcsa a változatos és kiegyensúlyozott étrend! Tipp: a sárgarépa, pitypang, spenót, petrezselyem, sárgabarack rengeteg, míg a nektarin, endívia, cikória, vöröskáposzta vagy fejessaláta némileg kevesebb béta-karotint tartalmaz. De a tojásban (különösen a tojássárgájában) és a vajban is megtalálható. Óvakodjunk azonban a béta-karotin étrend-kiegészítőktől: a kutatások feltárták, hogy napi fogyasztásuk bizonyos esetekben növelheti a rák kockázatát. Jobb, ha előnyben részesítjük a természetes béta-karotin forrásokat.

 

 

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy érdemes minden nap zöldségeket ennünk méghozzá saláta, préselt levek, szendvics krémek, levesek és wokban készített, párolt vagy sütőben sült zöldségek formájában. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a béta-karotin jobban felszívódik, ha zsírral kombináljuk: a reszelt sárgarépát némi növényi olajjal, a sárgarépát pedig diónyi vajjal készítsük!